Eerste paal BuildinG de grond in

dec 12, 2016 | Algemeen

Donderdagochtend 8 december is de eerste paal geslagen voor BuildinG: hét kennis en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen in Groningen. BuildinG wordt gevestigd op energie transitie centrum EnTranCe op de Zernike Campus.

BuildinG krijgt vier functies. Ten eerste wordt het een lab, waar bedrijven hun bouwoplossingen kunnen testen, valideren, laten certificeren en monitoren. Zo krijgt BuildinG een triltafel en een cyclische vlaktester.

Ten tweede wordt het een plek voor onderwijs waar studenten (mbo, hbo en wo) in de praktijk kunnen leren, onderzoek doen en kunnen samenwerken met bedrijven.

Ook wordt BuildinG een plek voor demonstratie. Bouw gaat tenslotte niet alleen om techniek, maar minstens zoveel over degene die het gebouwde gaat gebruiken en/of bewonen: mensen dus. Deelnemende bedrijven in BuildinG kunnen laten zien wat voor slimme dingen ze hebben bedacht en hoe ze werken. Dit kan onder meer in de Innovatiegevel.

Tenslotte wordt BuildinG een netwerk. Niet alleen voor bouwbedrijven onderling en tussen bouw en onderwijs, maar ook cross sectoraal. Want wonen gaat niet alleen over ‘stenen’, maar ook over comfort, gezondheid en energie, bijvoorbeeld. 

Bestaande materialen

Een belangrijke ontwikkeling in de bouw is circulair bouwen: kijk voor duurzaamheid niet alleen naar energieverbruik, maar ook naar de materialen en het vervoer daarvan; wat is daar de milieubelasting van? Waar komen de spullen van vandaan? Is het demontabel, herbruikbaar?

Bij BuildinG is het motto practise what you preach! Vandaar dat voor de bouw gezocht is naar een geschikte, bestaande hal. De oude tennishal in Haren, die toen op het punt stond te worden afgebroken, bleek heel goed te passen. Daarom is deze zorgvuldig gedemonteerd en worden de metalen spanten nu gebruikt voor de testhal van BuildinG.

Partners

BuildinG is een samenwerking tussen de Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, TNO en Bouwend Nederland.