BuildinG opent deuren

sep 14, 2017 | Algemeen

Kennis- en innovatiecentrum BuildinG cruciaal voor versterking Noord-Groningen

Op woensdag 20 september wordt het noordelijke kennis- en innovatiecentrum voor de bouw- en infrasector, BuildinG, geopend. In BuildinG, wat staat voor Build in Groningen, worden de nieuwste technieken op het gebied van aardbevings- en toekomstbestendig bouwen getest die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden.

Voorafgaand aan het openingsmoment vindt de Masterclass Bouwinnovatie ‘Groningen thuis in de toekomst?’ plaats om 15.00 uur. Hierin zal Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, de urgentie en de rol van de Nationale Bouwagenda toelichten.

De openingshandeling zal na de Masterclass om 16.00 uur worden verricht door René Paas (Commissaris van de Koning Groningen), Hans Alders (Nationaal Coördinator Groningen) en door de founding fathers Emme Groot, Henk Pijlman, Fries Heinis en Peter Paul van ’t Veen.

Het volledige programma van de opening ziet er als volgt uit:

Programma

13.00 – 14.00    College Tour. Lezing: Groningse bevingen en bouw en testmogelijkheden bij BuildinG. Door lector Ihsan Bal (Hanzehogeschool) en wetenschapper Chris Geurts (TNO).

13.00 – 18.00    Innovatiemarkt met o.a. gezond wonen, domotica, robotisering, een studentencompetitie aardbevingsbestendig bouwen en een robot in bedrijf.

13.00 – 18.00    Het splinternieuwe HEAT house, testcentrum voor warmte-opwekkers op EnTranCe, houdt open huis

14.00 – 16.00    Eerste Hulp bij Innovatie: speeddaten met bedrijfsadviseurs

15.00 – 16.00    Masterclass Bouwinnovatie

16.00 – 18.00    Spectaculaire opening door CdK René Paas. Optreden van Wat Aans, bekend van het nummer ‘Trilploat’.

 

Over BuildinG

BuildinG is een initiatief van de Economic Board Groningen en Hanzehogeschool in samenwerking met TNO en Bouwend Nederland. In Noord-Groningen worden zoveel mogelijk huizen verduurzaamd en bevings- en levensloopbestendig gemaakt. Om dat te bereiken, is innovatie nodig in processen en producten. BuildinG heeft hierin een cruciale functie. Ondernemers, onderzoekers en studenten kunnen er hun producten testen, bijvoorbeeld op de trilplaat die bewegingen als gevolg van aardbevingen simuleert. Ook wordt er nauw samengewerkt met bewoners, want zij weten tenslotte hoe ze willen wonen. BuildinG is niet alleen een testcentrum maar ook een bezoekers- en kenniscentrum.

Testhal

De testhal van BuildinG heeft een afmeting van 40 bij 40 meter en is deels circulair gebouwd: het skelet en de gevelplaten van de oude tennishal van Haren hebben er een nieuw leven gekregen.