Een kerk vol ondernemers tijdens het EBG Kenniscafé ‘Hoe organiseer ik groei?’

apr 10, 2018 | Algemeen

Op 9 april organiseerde de Economic Board Groningen (EBG) het tweede EBG Kenniscafé. Dit keer vond de bijeenkomst plaats in restaurant De Basiliek in Appingedam. Tijdens het EBG Kenniscafé konden ondernemers uit Noord- en Midden Groningen kennis opdoen en ervaringen uitwisselen over groei.
 

Uit contact met verschillende ondernemers uit Noord- en Midden Groningen is gebleken dat er behoefte is aan meer kennis over diverse onderwerpen. De trigger voor de Economic Board Groningen om EBG Kenniscafé te organiseren. 

Groeien en loslaten

Na een welkomstwoord door Maarten Soppe, accountmanager bij EBG, vertelt Eke Elzinga van de Elzinga Groep uit Uithuizermeeden over de groei van zijn bedrijf en zijn persoonlijke ervaringen hierin. Elzinga Groep groeide in 70 jaar van loonbedrijf uit tot multi-inzetbare duizendpoot met zo’n 80 vaste medewerkers. Nu Elzinga Groep zo groot is geworden komen er andere verplichtingen bij. “Ons bedrijf is nu bijvoorbeeld controleplichtig, waardoor we bepaalde zaken anders moeten organiseren en moeten verantwoorden. Ik moet steeds opnieuw mijn eigen baan uitvinden. Het is belangrijk dat je als ondernemer doet waar je goed in bent. Sommige zaken moet je overlaten aan vakmensen”, aldus Eke. Daar is Johannes Houwen van Flexiplus Facility Group uit Wedde het mee eens. “Nu ons bedrijf zo groot is, is het belangrijk om als directeur een aantal zaken los te laten en te vertrouwen op de specialisten die we in dienst hebben.“ Flexiplus Facility Group heeft inmiddels zo’n 180 mensen in dienst en bestaat uit zes bedrijven. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, zegt Johannes over de groei van zijn bedrijf. “Eigenlijk is het ons ook maar overkomen.” Maar volgens Johannes gebeuren dit soort dingen alleen als je het zelf graag wilt. Hij vergelijkt het met zijn deelname aan de marathon in Berlijn. “Willen is kunnen. We zagen kansen en we hebben deze gepakt.” Soms ging dit gepaard met een slapeloze nacht, omdat het bijvoorbeeld best spannend is om een bedrijf met 60 medewerkers over te nemen.

Werknemers meenemen in verandering

Jeroen Vermeer, Holacracy® Coach uit Stedum, benadrukt dat een organisatie in groei de ondernemer confronteert met zijn of haar sterke punten en leerpunten. “Geluk zit niet in groei, geluk zit in vooruitgang. En vooruitgang betekent soms even een stap terug.”

Dan gaat Jeroen in gesprek met Raymond Prins van Global Textware. Raymond vertelt over zijn zoektocht naar de meest passende manier van leidinggeven en structuur voor zijn bedrijf. Zijn vertaalbureau groeide van 4 naar 30 medewerkers. Er ontstonden afdelingen en er werd een MT aangesteld. “Op een gegeven moment voelde ik een kloof tussen mij en mijn collega’s. Ik kreeg als eigenaar van het bedrijf andere werkzaamheden en ik had een leidinggevende rol.” Raymond heeft uiteindelijk gekozen voor verandering: voor een zelfsturende organisatie. Dit betekent dat de medewerkers meer vrijheid krijgen en dat hij als eigenaar niet meer alle beslissingen alleen neemt. “Ik ben me ervan bewust dat dit een hele omslag is voor het bedrijf. Het is ontzettend belangrijk om alle medewerkers in een vroeg stadium in deze organisatieverandering mee te nemen.”

Interactieve kennistafels

Na het gezamenlijke gedeelte kunnen de ondernemers specifieke kennis ophalen en ervaringen uitwisselen bij verschillende sessies aan kennistafels. Experts uit de regio delen hun kennis over coaching, leiderschap, zelforganisatie en projectmanagement.

Een paar reacties van deelnemers:

“Ik heb veel nieuwe termen gehoord. Bij de kennistafel projectmanagement hebben we geoefend met scrum. Het brengt me op ideeën die direct toepasbaar zijn.”

“Als je als bedrijf wilt groeien moet je soms risico’s nemen. Als ondernemer kies je een pad en neem je de stappen. Maar dit kun je alleen succesvol doen als je je werknemers hierin meeneemt. Goede en gemotiveerde werknemers zijn goud waard.”

“Als ondernemer kun je niet overal van op de hoogte zijn. Tijdens de eerste twee presentaties werd benadrukt dat het belangrijk is om als ondernemer bepaalde taken los te laten en te vertrouwen in je medewerkers. Ik denk dat ons bedrijf een extra medewerker moet aannemen. Ik ga het thuis meteen aankaarten!” 

Het volgende EBG Kenniscafé zal plaatsvinden tijdens de Eemsdelta Expo op 30 mei 2018.