Hij begon vijf jaar geleden bescheiden met zes man personeel, drie op kantoor en drie in de fabriek. Nu werken er bij het bedrijf Eemshout Prefab van Pieter de Boer een man of vijftig. Een verrassend groeipad dat je misschien eerder verwacht bij een hip IT-bedrijf. Eemshout heeft voor twintig nieuwe arbeidsplaatsen een bijdrage ontvangen vanuit de ArbeidsplaatsenregelinG van Economic Board Groningen.
Het enthousiasme waarmee Pieter de Boer rondleidt in de langgerekte bedrijfsloods van Eemshout Prefab in de Eemshaven is aanstekelijk. Tussen de metershoge stapels blank hout, de zaagtafels en andere machines vertelt De Boer over de dynamische jaren die achter hem liggen.
In 2013 bestuurde hij hier zelf nog de heftruck en dweilde met emmer en sop zijn kantoor. Nu steekt hij zijn energie in het optimaal draaiende houden van Eemshout, dat prefab houtskeletwoningen op maat produceert. De Boer had een zakelijk avontuur achter de rug dat wat anders liep dan gepland.
Eemshout was in 2011 vanuit de Eemshaven naar Heerenveen verhuisd. Juist toen het houtskeletbouwbedrijf er goed en wel gesetteld was, sloeg een crisis toe die de bouw onevenredig hard raakte. Ook Eemshout ontsnapte niet aan de gevolgen. Een bankroet volgde, maar het bedrijf wist in afgeslankte vorm een doorstart te maken op de plek waar het zijn wortels heeft, in de Eemshaven. ‘De zaagmachine konden we terug monteren op precies dezelfde plek’, zegt De Boer.
Loyaal
Zakenpartners die De Boer trouw bleven sprongen bij. Ook werknemers bleken loyaal, evenals een aantal klanten. Eemshout kon daardoor van start met een gevulde orderportefeuille. En zoals de verhuizing naar Friesland een ongelukkig timing had, zo bleek de terugkeer naar de Eemshaven juist op een heel gunstig moment te vallen. De economie trok aan en de bouwproductie in het westen en zuiden van het land kwam als eerste op gang.
‘Dat ik dit in amper vijf jaar tijd heb kunnen opbouwen is een klein mirakel.’ De Boer is er zelf verbaasd over. Een lastige periode als in Heerenveen hoeft De Boer niet nog eens te beleven, maar ervan geleerd heeft hij zeker. Hij wijst naar een zaagmachine. ‘Daar moet een nieuwe voor komen, een investering van 250.000 euro. Maar we investeren pas in een nieuwe zaagmachine wanneer we voldoende liquide mogelijkheden hebben.’
Vooruit
Genoeg teruggeblikt, zegt De Boer dan. Hij kijkt liever vooruit, waar de perspectieven liggen. Gezien de bouwopgave die er nationaal voor Nederland ligt – tot 2030 moeten er jaarlijks (!) zo’n 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd – zijn die vooruitzichten allerminst slecht. Ook al omdat bouwen in houtskelet een energiezuinige woning oplevert en de vraag naar dat type huis toeneemt. Eemshout merkt het aan de groei van het aantal aanvragen.
‘Opdrachtgevers hebben ons hard nodig’, verklaart De Boer. De orderportefeuille is dankzij de booming bouw al gevuld tot februari 2020. Vooral vanuit de Randstad en Brabant is de vraag groot. Vier van de vijf houtskeletwoningen verkoopt Eemshout buiten de noordelijke regio.
Efficiënt
Het noordelijkste houtskeletbouwbedrijf van het land heeft zich gespecialiseerd in dakelementen en maatwerkwoningen, vooral twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Het product zelf is volgens De Boer redelijk uitontwikkeld, winst is er nog wel te behalen in een efficiëntere organisatie van productieprocessen via automatisering en robotisering.
De grote vraag zorgt ervoor dat het wel steeds moeilijker wordt voldoende vakkrachten aan te trekken. Zeker ervaren mensen zijn nauwelijks te vinden. Om het nieuwe mensen zo aantrekkelijk mogelijk te maken heeft Eemshout Prefab een intern opleidingsprogramma.
Productiemedewerkers bijvoorbeeld kunnen ermee doorgroeien naar het bedrijfsbureau of de tekenkamer. De Boer: ‘We leren medewerkers een vak en we hopen dan dat we ze vast kunnen houden. Voor mij is dat ook een doel van dit bedrijf: mensen naar een hoger plan tillen.’
Eemshout maakt bij het werven en opleiden van nieuwe mensen dankbaar gebruik van de ArbeidsplaatsenregelinG (APR) van Economic Board Groningen. Die maakt het aannemen van medewerkers financieel gemakkelijker. Eemshout heeft voor twintig nieuwe arbeidsplaatsen een bijdrage ontvangen vanuit de APR, daarvan zijn er nu dertien ingevuld.
Veel respect
‘We hebben uitermate veel respect voor De Boer’, zegt accountmanager Maarten Soppe van de EBG. ‘Hij heeft na een roerige tijd veerkracht getoond en doorgezet.’ Soppe zegt geïmponeerd te zijn door wat Eemshout Prefab presteert.
‘Het bedrijf levert een serieuze bijdrage aan de werkgelegenheid. Daarbij kiest Eemshout ervoor mensen uit de regio aan te trekken en ze op te leiden. We zijn blij dat we via de APR Eemshout kunnen helpen.’
Achteroverleunen is er niet bij, maar De Boer is positief over de toekomst. ‘We willen een onderneming worden die duurzaam sterk is, financieel solide en flexibel. We weten dat er ook weer een andere periode kan komen.’
Over de ArbeidsplaatsenregelinG
Ondernemers die investeren in hun bedrijf kunnen een bijdrage van de EBG ArbeidsplaatsenregelinG aanvragen als deze investering nieuwe banen oplevert. Zij kunnen tot € 5.000 vergoed krijgen per nieuwe arbeidsplaats, tot een maximum van € 25.000 per project. Lees meer over de EBG ArbeidsplaatsenregelinG.