Na een intensieve selectieprocedure hebben een aantal industriële bedrijven, de challenge setters, samen met initiatiefnemer Economic Board Groningen 40 innovatieve bedrijven (scale-ups) uit 13 verschillende landen geselecteerd en uitgenodigd voor het tweedaagse finale-event van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition in Noord-Nederland. De meeste gekozen bedrijven komen uit Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland. Naast de kennismaking en inhoudelijke gesprekken met de uitdagers, worden deze scale-ups ook geïntroduceerd aan andere relevante regionale partijen, voor zoveel mogelijk impact op de regionale bedrijvigheid.
Van de ruim 200 innovatieve, snelgroeiende bedrijven uit 33 landen die zich inschreven op een van de uitdagingen, zijn nu na een aantal intensieve selectierondes 40 bedrijven uit 13 verschillende landen geselecteerd en uitgenodigd voor het tweedaagse finale-event in Noord-Nederland op 7 en 8 januari 2020. De top drie van landen van herkomst is: Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland. Met ook bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Letland, Hong Kong, België en Canada, wordt het een zeer internationaal gezelschap tijdens het tweedaagse evenement.
Impact op regionale bedrijvigheid
Twee finalisten gaan uiteindelijk in vijf rondes strijden voor de eerste plaats en de hoofdprijs van €100.000,-. Dit geldbedrag is bedoeld voor de uitwerking van de winnende innovatie voor een duurzaamheidsvraagstuk; de innovatie met de meeste impact op de regio. Het belangrijkste achterliggende doel van de Sustainable Industry Challenge gaat echter nog veel verder. De organisatie hoopt dat er verbindingen worden gelegd tussen deze innovatieve bedrijven vanuit de hele wereld en bedrijven uit de regio.
Akke Groenewoud, bestuurder van EBG: “Ons doel is om concreet en op korte termijn bedrijven te interesseren voor de regio en een dynamiek te creëren die positieve impact heeft op de bedrijvigheid in de Chemport Europe regio. We zijn ongelooflijk trots op het feit dat we circa 40 bedrijven met fantastische innovatieve ideeën mogen verwelkomen en we kijken ernaar uit om persoonlijk kennis te maken. We denken dat onze regio veel te bieden heeft en we gaan ervan uit dat we concreet verbindingen kunnen leggen en zaken kunnen doen.”
De regio maakt kennis met de wereld – en andersom
Gedurende de tweedaagse maakt de wereld kennis met de kracht en trots van de regio Noord-Nederland en de hele noordelijke regio maakt kennis met de wereld. Centraal tijdens het evenement staat: creating strong connections. Die connecties worden gemaakt tijdens de gesprekken tussen de industriële bedrijven en de snelgroeiende startups over de geboden innovaties, maar ook tussen de startups en andere regionale partijen tijdens een matchmaking event. Het matchmaking event, georganiseerd door Campus Groningen, biedt circa dertig regionale bedrijven en organisaties de mogelijkheid om uitgebreid kennis te maken met de internationale teams. Verder is er volop gelegenheid tot netwerken met de 500+ professionals die zijn uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports, waar de finale plaatsvindt tijdens een battle in een heuse boksring.
Kwalitatief hoogwaardige aanmeldingen
De challenge setters, waaronder Teijin Aramid, Suiker Unie, ESD-SIC en ENGIE, zijn tevreden met de hoge kwaliteit van de aanmeldingen. Zo wordt de oprichter van één van de aanwezige scale-ups vermeld in de Forbes 30 onder 30 voor de energie-industrie en wordt een andere scale-up genoemd in het blad The Digest. Een derde bedrijf heeft 2 zegels van uitmuntendheid ontvangen van de EU-commissie die Horizon 2020 aanjaagt.
Edward Groen, Director Energy Transition & Sustainable Development van Teijin Aramid: “Hoewel we een vrij specifieke challenge hebben geformuleerd, hebben zich toch maar liefst 21 bedrijven aangemeld met een innovatie voor onze uitdaging. Hiervan hebben we zeven als mogelijk interessant geselecteerd. Er zit ook een viertal voor ons onbekende technologieën bij, die we graag verder willen bekijken en bestuderen. We kijken er dan ook erg naar uit om in gesprek te gaan met de scale-ups op 7 en 8 januari.”
Over de Sustainable Industry Challenge
Economic Board Groningen is initiatiefnemer van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition, van 2019-2020. Partners zijn Campus Groningen, NOM, Groningen Seaports, provincie Groningen en provincie Drenthe. Alle organisaties zijn onderdeel van Chemport Europe, het ecosysteem voor groene chemie in Noord-Nederland. Deze grote wedstrijd roept, aan de hand van uitdagingen geformuleerd door de industriële bedrijven, innovatieve bedrijven op om met concrete innovaties te komen op het gebied van verduurzaming van recycling, waterstof of groene chemie. Meer informatie over de Sustainable Industry Challenge: www.sustainableindustrychallenge.com.