Economic Board Groningen stelt acquisitiemanager aan om nieuwe bedrijfsvestigingen naar Noord-Groningen te halen

apr 11, 2016 | Algemeen

De Economic Board Groningen (EBG) stelt per 13 april Programmamanager Acquisitie Bedrijven Elwin ter Horst (38) aan om nieuwe bedrijven naar Noord-Groningen te halen. De focus ligt hierbij op vestigingen van bedrijven uit de rest van Nederland en de landen om ons heen die aardbevingsbestendige bouwmaterialen in Noord-Groningen willen produceren. Daarnaast liggen veel kansen in de sectoren ICT en energie. Omdat er veel marktontwikkelingen in de regio zijn op deze drie vlakken, is Noord-Groningen interessant voor bedrijven om zich te vestigen. Dit komt de economie en werkgelegenheid ten goede.

Economic Board Groningen wil dat in Noord-Groningen een nieuwe industrie ontstaat rondom het aardbevingsbestendig, duurzaam en levensloopbestendig bouwen. Dit gebeurt deels met kenniscentra als EnTranCe en BuildinG in de stad, maar ook met productie van innovatieve materialen in de regio. EBG werkt hierbij intensief samen met de NOM en Groningen Seaports om maximaal van elkaars kennis en netwerk te kunnen profiteren.

Ter Horst heeft veel ervaring in het noordelijke en landelijke bedrijfsleven. Hiervoor werkte hij onder andere voor Essent/RWE, Energy Academy Europe en Economic Board Utrecht.

“De aardbevingen zijn een last voor de regio, maar de versterkingsopgave biedt ook kansen. Door partijen te verbinden, de rode loper uit te rollen voor ondernemers en een goed imago voor de regio te creëren kunnen we ervoor zorgen dat de regio hiervan de vruchten plukt. Ik heb veel ervaring als business developer en kijk er enorm naar uit om dat en mijn netwerk in te zetten om de economie van dit prachtige gebied, waar ik mijn hart aan verpand heb, structureel te versterken”, aldus Ter Horst.

Groningen: het beste van twee werelden

Marco Smit, directeur Economic Board Groningen: “Noord-Groningen heeft veel te bieden voor nieuwe bedrijven. In de stad zit met de hogeschool en universiteit veel kennis. De Eemshaven verbindt ons met haar datacenters en via zee met de rest van de wereld. Het Chemiepark in Delfzijl speelt een belangrijke rol in de vergroening van de chemie en de verbinding met de agro-sector. In de regio is met goed opgeleide en gemotiveerde arbeidskrachten veel ruimte voor innovatieve productie. Daarmee bieden we het beste van twee werelden. Bovendien ontwikkelt de regio nu vooraanstaande kennis op het gebied van bevingsbestendig, levensloopbestendig en energieneutraal bouwen. Daar kunnen nieuwe bedrijven hun voordeel mee doen. Dus het zou prachtig zijn als veel meer (inter)nationale bedrijven kiezen voor Noord-Groningen als vestigingsplaats.”

Over Economic Board Groningen

De Economic Board Groningen is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door de provincie Groningen en NAM € 97,5 miljoen in de kas van EBG gestort. Het geld is via meerdere wegen beschikbaar voor ondernemers, onder andere via de Kredietunies Eemsregio en Groningen.

EBG wil de economische groei in Noord-Groningen aanjagen tot boven het landelijk gemiddelde en de werkloosheid in het gebied structureel terugdringen. Enthousiaste ondernemers met veelbelovende ideeën en kansrijke plannen krijgen van ons alle ruimte om deze ambitie waar te maken.