Economic Board Groningen onderdeel Groningse delegatie innovatiemissie Zweden

mei 23, 2022 | Algemeen

Een delegatie van de provincie, gemeente Groningen, kennisinstellingen, bedrijven en Economic Board Groningen vertrok op 15 mei naar Zweden en Finland voor een innovatiemissie. Het doel van de reis was het bevorderen van kennisdeling, inspiratie opdoen en samenwerking onderzoeken op het gebied van energie, duurzaam vervoer en onderwijs. Namens Economic Board Groningen sloten bestuurders Jantje Schiphorst en Akke Groenewoud aan voor de eerste helft van de reis.

Innovatiereis Zweden

De delegatie van bijna 50 personen vertrok op 15 mei vanaf Groninger Airport Eelde naar het Zweedse Göteborg. Gedeputeerde Gräper gaf daar een toelichting op de Groningse visie en aanpak van duurzaam vervoer. Daarna bracht het gezelschap een bezoek aan de haven en een fabriek van Volvo. In Stockholm ging de afvaardiging langs diverse energieprojecten en gaf gedeputeerde Van Hoorn op de Nederlandse ambassade een presentatie over de rol van waterstof bij ons toekomstige energiesysteem. In Noord-Zweden stond er een bezoek gepland aan Hybrit, een groene staalfabriek, en de technische universiteit van Lulea.

Energie, waterstof en duurzame mobiliteit

Akke Groenewoud, bestuurder Economic Board Groningen: ‘Wij troffen en ongelooflijk enthousiast gastland in Zweden. Van de havens tot het onderwijs: op het gebied van duurzaamheid hangt er ongelooflijk veel ambitie en dynamiek in de lucht. Jantje Schiphorst, bestuurder Economic Board Groningen vult aan: ‘Het was mooi om te merken dat zowel het gastland Zweden als de deelnemers van de innovatireis heel ontvankelijk zijn voor samenwerking. We zien voor de provincie én als Economic Board Groningen veel kansen. Kortom: een inspirerende reis!’

Behalve Economic Board Groningen, Provincie Groningen en gemeente Groningen waren onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, New Energy Coalition, Groningen Seaports, Groningen Airport Eelde, Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Economic Board Groningen, Gasunie, Enexis, Holthausen, het OV Bureau Groningen Drenthe en Qbuzz vertegenwoordigd tijdens de reis.

Bronnen: Provincie Groningen, DvhN