Economic Board Groningen lanceert GROEIfonds met 40 miljoen euro

jun 14, 2016 | Algemeen

Economic Board Groningen (EBG) lanceert op 15 juni een nieuw fonds: het GROEIfonds (Groninger Economisch Investeringsfonds). Dit laagdrempelige fonds biedt leningen, garanties en participaties voor bedrijven in Noord-Groningen of voor ondernemers die zich daar willen vestigen. Het GROEIfonds onderscheidt zich van andere fondsen doordat het risico’s neemt die andere kapitaalverstrekkers zoals banken niet zomaar durven te nemen. Het fonds bevat ruim 40 miljoen euro en is bedoeld om ondernemers te ondersteunen met geld om nieuwe projecten te starten, te innoveren en te groeien. Het doel is om bedrijvigheid in de regio Noord-Groningen te stimuleren en werkgelegenheid te creëren.

Het GROEIfonds heeft een eigen investeringsmanager en EBG is aandeelhouder van het fonds. EBG directeur Marco Smit: “Het fonds is de aanjager: waar anderen twijfelen, geeft het GROEIfonds het duwtje dat nodig is om de deal rond te maken. Het GROEIfonds is nooit de enige investeerder, maar werkt samen met andere financiers zoals banken, Kredietunies en Ondernemersimpuls Noord-Groningen. Het fonds zal vaak de eerste zijn die het vertrouwen geeft waardoor andere geldverstrekkers meedoen. Op die manier kunnen gedreven ondernemers hun plannen waarmaken in Noord-Groningen.”

Het fonds kent drie financieringsvormen: voor starters, het mkb en voor grote investeringen. Het GROEIfonds is actief in de negen gemeenten in Noord-Groningen: Loppersum, Winsum, Bedum, Ten Boer, Delfzijl, Eemsmond, Slochteren, Appingedam en De Marne. Bedrijven die hier ondernemen of van plan zijn te gaan ondernemen kunnen een uitgewerkt businessplan indienen bij het fonds.

Over Economic Board Groningen

Economic Board Groningen is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door de provincie Groningen en NAM €97,5 miljoen in de kas van EBG gestort. Het geld is via meerdere wegen beschikbaar voor ondernemers, onder andere via Kredietunies Eemsregio en Groningen en via het GROEIfonds.