Economic Board Groningen geeft ruim baan aan de natuurlijke windmolen

jun 27, 2016 | Algemeen

Een windmolen die beperkt van omvang is en goed past in het landschap. Dat is de vinding van het jonge bedrijf E.A.Z. Wind in Overschild en Hoogezand. Die innovatie wordt beloond, want het bedrijf krijgt via de regeling Ondernemersimpuls Noord-Groningen een lening van € 100.000 van de Economic Board Groningen.

E.A.Z. Wind ontwikkelde de kleine windmolen om tegemoet te komen aan de bezwaren tegen grootschalige windturbines. De vijftien meter hoge windmolens van E.A.Z. Wind hebben met hun houten bladen en groene mast een natuurlijker uitstraling, waarmee ze goed in het landschap passen.

Maximale opbrengst, minimale kosten

In de afgelopen jaren heeft E.A.Z. Wind op een boerderij in Overschild gebouwd aan de molen. Daarbij is vooral gelet op technische en financiële betrouwbaarheid. “De molen is ontworpen om maximale opbrengst te genereren tegen minimale kosten”, zegt Timo Spijkerboer van E.A.Z. Wind. De financiële ondersteuning vanuit Ondernemersimpuls Noord-Groningen helpt E.A.Z. Wind in deze vroege groeifase enorm, verklaart Spijkerboer. Vanwege de vraag naar de molens is E.A.Z. Wind inmiddels verhuisd naar een productiehal in Hoogezand.

Na de bouw van een aantal test- en prototypes is E.A.Z. Wind begonnen met seriematige productie van windmolens. Vanwege de grote vraag naar de kleine en innovatieve windmolens heeft E.A.Z. Wind behoefte aan kapitaal. E.A.Z. Wind benut de steun vanuit EBG om de eerste serie van dertig molens te financieren. De molens worden geplaatst bij boerenbedrijven in Noord-Groningen.

Vooral agrariërs tonen interesse voor de molen. Provinciale regelgeving staat plaatsing van de E.A.Z.-molens in veel gemeenten toe. Daarmee is er ook ruimte voor dorpsgemeenschappen om molens te plaatsen en lokaal schone energie te produceren. Spijkerboer verklaart dat dankzij de kleinere molens windenergie een bijdrage kan leveren aan de overgang naar een duurzame energievoorziening, zonder dat deze natuurlijke energievorm op maatschappelijke weerstand stuit.

Doortimmerd

“E.A.Z. Wind is precies het type onderneming dat EBG vooruit wil helpen”, zegt EBG-directeur Marco Smit over de financiële impuls voor E.A.Z. Wind. “Het bedrijf heeft een goed doortimmerd businessplan en is betrokken bij het gebied. Met hun innovatieve windmolens dragen deze jonge ondernemers bij aan de energietransitie waar de maatschappij om vraagt.”

Ondernemersimpuls Noord-Groningen is eind 2015 in het leven geroepen om kansrijke initiatieven te ondersteunen. Van de kant van de ondernemers is er veel belangstelling voor de regeling. Van de

aanvragen die EBG kreeg zijn er vijftien in benadeling genomen en vier ondernemers zijn aan een financiering geholpen voor in totaal € 200.000.

Naast Ondernemersimpuls Noord-Groningen investeert EBG ook op andere manieren in Noord-Groningen. In totaal is via de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) en in samenwerking met NOM en de Kredietunies Eemsregio en Groningen al ruim € 10 miljoen verstrekt aan meer dan 20 bedrijven uit Noord-Groningen.

Over Economic Board Groningen

De Economic Board Groningen (EBG) is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door de provincie Groningen en NAM € 97,5 miljoen in de kas van EBG gestort. EBG wil de economische groei in Noord-Groningen aanjagen tot boven het landelijk gemiddelde en de werkloosheid in het gebied structureel terugdringen.