EBG Kenniscafé ‘Techniek van de toekomst’

feb 29, 2020 | Algemeen

Op 25 februari 2020 organiseerde Economic Board Groningen een EBG Kenniscafé met als thema ‘Techniek van de toekomst’. Er waren zo’n 40 mensen aanwezig.

Het EBG Kenniscafé vond plaats bij MOI Bedum. De drie sprekers, René Bolhuis, Niek Oost en Arjen Miedema, zijn MOI Bedum gestart. Met deze MOI community ondersteunen ze studenten, startups en bedrijven in Bedum en omstreken met huisvesting, een netwerk en kennisuitwisseling. MOI Bedum is daarnaast een ‘maakplek’ waar je echte dingen kunt bouwen. Zo zijn er een draaibank en gereedschap aanwezig en een 3D printer en andere hightech apparaten.

Tijdens het EBG Kenniscafé vertelde René Bolhuis over zijn bedrijf Horus. Horus ontwikkelt hardware en software voor zogeheten mobile mapping: omgevingen in kaart brengen met 360 graden video en sensoren, objecten herkennen en de gegevens slim analyseren. Goed weten wat nodig is in de praktijk, dat is volgens Bolhuis de uitdaging van techniek. “Techniek is altijd dienend, de organisatie staat centraal.” Horus heeft gebruik gemaakt van het GROEIfonds van Economic Board Groningen. “Bij elke ambitie past weer een andere financiering. Denk er goed over na wat je wilt met je bedrijf en maak daarop je beslissing.”

Niek Oost deelde zijn ervaringen over zijn bedrijf van Produvar, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van een softwaresysteem voor het beheersen van het productieproces voor maatwerkproducten. Oost benadrukte dat het automatiseren van processen tijd en geld scheelt maar ook veel fouten voorkomt. Hij vertelde ook over de uitdagingen voor Produvar, zoals financiering en marketing.

Arjen Miedema van StabiAlert vertelde over kansen en valkuilen voor ondernemers en over hoe zij jarenlang gesleuteld hebben aan een geavanceerd sensorsysteem die geëvolueerd is naar een kastje, kleiner nog dan een pak suiker, volgestopt met geavanceerde elektronica. Volgens Miedema is het een kunst om marketeers en techneuten bij elkaar te brengen. “Marketeers willen soms iets verkopen dat niet kan en techneuten willen soms iets bouwen dat niet te verkopen is.” Het is volgens Miedema goed om te blijven kijken waar je moet versnellen en waar je even op de rem moet trappen. “Blijf jezelf ook presenteren, laat jezelf zien, bijvoorbeeld op beurzen. En blijf bij je plan.”