Duurzame pelletkachels van Duroflame als een lopend vuurtje de grens over ‘Van Bedum rechtstreeks naar Moskou’

dec 11, 2018 | Algemeen

Aldrik Sebens begon in 2014 in Bedum met het ontwerpen, produceren en verkopen van pelletkachels en richtte het bedrijf Duroflame op. In vier jaar tijd zijn de duurzame pelletkachels van Duroflame in heel Nederland te vinden en binnenkort worden ze ook verkocht in Spanje en Rusland. Het bedrijf groeit en heeft meer ruimte nodig. Aldrik heeft een bedrijfspand gekocht in Bedum, met behulp van financiering van het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG) en de Rabobank.

Duurzaam product

De pelletkachel wordt bij de energiebewuste consument steeds populairder door het hoge rendement en het lage energieverbruik en de daardoor lage gebruikskosten. Het succes van de Duroflame pelletkachel is volgens Aldrik mede te danken aan door de subsidie die door de overheid wordt verstrekt. “De pelletkachel is een mooie aanvulling op de centrale verwarming en heeft een eenvoudige, schonere manier van stoken. Onze kachel gebruikt geen fossiele brandstoffen en bovendien moeten we in Nederland van het gas af.” De pelletkachel wordt gestookt met houtpellets: korrels van geperste houtsnippers. Pelletkachels stoten minder fijnstof uit dan open haarden of gewone houtkachels.

De grens over

Duroflame verkocht de kachels in het begin allemaal zelf. “De verkoop in Nederland heb ik aan een agentschap overgedragen, zodat ik me volledig kan richten op de verkoop van kachels in het buitenland. We verkopen al kachels in België en volgende week gaan de eerste kachels naar Spanje. Vanaf 2019 willen we ook in Rusland gaan verkopen.”

Meer medewerkers en meer ruimte

Het bedrijf heeft nu 8 medewerkers en groeit door. Er staan vacatures open voor de fabriek, de verkoop en administratie. Aldrik verwacht dat Duroflame in 2019 nog doorgroeit tot 10 à 12 medewerkers. Zelf houdt hij zich nog steeds bezig met het ontwerp en de doorontwikkeling van de kachels. “2018 was een goed maar ook druk jaar voor ons,” vertelt Aldrik. “We hebben geïnvesteerd in marketing en onze processen efficiënter ingericht.” Duroflame huurde twee bedrijfslocaties. Met behulp van financiering van het GROEIfonds en de Rabobank heeft Aldrik één van deze ruimtes kunnen kopen, met een aangrenzende ruimte ernaast. Van de andere locatie is de huur opgezegd waardoor nu alle activiteiten op één plek plaatsvinden terwijl er voldoende ruimte voor groei overblijft. Begin 2019 verhuist Duroflame naar de nieuwe locatie. “We rijden nu steeds met een busje heen en weer tussen onze locaties. Straks hoeft dat niet meer. Dat zal veel meer rust geven. Ik heb gebruik gemaakt van de AdviesregelinG van Economic Board Groningen (EBG), een eenvoudige subsidieregeling voor de inhuur van extern advies. Het Ondernemershuis Noord Groningen, het ondernemersloket van EBG,  heeft mij geholpen om een goed kloppend strategisch bedrijfsplan te maken. Zij brachten me vervolgens in contact met de mensen van het GROEIfonds en Rabobank”.  

Volgens Allard van der Horst, Investeringsmanager bij het GROEIfonds, heeft Duroflame een unieke positie in (Noord) Nederland verworven, omdat het bedrijf zelf pelletkachels ontwerpt, ontwikkelt en produceert. “Met deze financiering ondersteunen we dit jonge Noord-Groningse productiebedrijf in haar groeiambities. Vanaf het eerste moment was er al een goed contact met Aldrik en hebben we in goede samenwerking met hem én met het Ondernemershuis Noord Groningen en de Rabobank snel een passende financiering kunnen optuigen.”   

Over het GROEIfonds

Het Groninger Economisch Investeringsfonds (GROEIfonds) is een initiatief van de Economic Board Groningen. Het fonds heeft nog dertig miljoen euro beschikbaar voor de financiering van plannen van ondernemers in negen Noord-Groninger gemeenten. GROEIfonds verstrekt achtergestelde leningen en participeert in bedrijven. Het fonds steunt starters én MKB- en grootzakelijke bedrijven die hier al zijn gevestigd óf die zich hier willen vestigen. Lees meer >>>