Drie ondernemers door naar finale EBG Pitch

sep 26, 2017 | Algemeen

€ 20.000 beschikbaar voor beste idee met 5G

Na een spannende selectiedag op 26 september heeft de jury van EBG Pitch – de 5G editie drie bedrijven gekozen die doorgaan naar de finale en kans maken op € 20.000. De beste van 18 aanmeldingen die op 19 oktober in de finale staan, zijn: Respectis, Mediacaster en Vialis. Dit is de tweede editie van EBG Pitch, het pitchevent van de Economic Board Groningen (EBG).

Publiek verdeelt geld

Tijdens EBG Pitch krijgen drie ondernemers de kans om hun idee live op het podium te pitchen aan publiek en jury. De jury bepaalt wie er met € 5000 naar huis gaat; € 15.000 wordt ter plekke, middels een app, verdeeld door het publiek. De jury bestaat uit Ben Woldring, Carola Bos (IBM) en Jurjen Veldhuizen (Huawei). Omdat deze editie in het teken staat van het snelle internet 5G (de opvolger van 4G), krijgt de winnaar de kans om zijn of haar plan uit te werken in het 5G Lab van 5Groningen, één van de projecten van EBG. Ook de andere pitchers krijgen hulp van EBG bij het uitwerken van hun plannen.

De finalisten

Aardbevingen voorspellen

Wil van Paridon van Respectis (Groningen) wil de Groningse aardbevingen voorspellen. Hij wil een meetsysteem ontwikkelen dat seismische data kan omzetten in een prognosemodel om bevingen beter te kunnen beheersen. Om deze grote hoeveelheid gegevens snel beschikbaar te maken, is 5G nodig. Met de geanalyseerde gegevens kan de aardgaswinning worden aangepast.

Slimme prullenbakken

Michel Suurmeijer van Mediacaster (Groningen) wil prullenbakken in Groningen en daarbuiten voorzien van sensoren. Deze moeten een signaal afgeven wanneer de prullenbak bijna vol is, zodat de vuilnisman altijd de meest optimale route kan afleggen om ze te legen. Dit scheelt niet alleen een hoop tijd, maar ook brandstof. De technologie erachter wil het bedrijf ook inzetten om onder andere verkeersstromen te meten. 5G is onder andere nodig om de grote hoeveelheid data realtime te analyseren.

Veilig verkeer zelfrijdende bus

Frans van Waes van Vialis (Houten) wil ervoor zorgen dat zelfrijdende bussen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Met gebruik van sensoren en 5G kunnen bussen actuele informatie ontvangen over de verkeerssituatie. Andere deelnemers aan het verkeer kunnen er dan vanuit gaan dat de bus hen ‘gezien’ heeft. Doel is ervoor te zorgen dat de invoering van de zelfrijdende bus op de openbare weg wordt versneld.

Trendship

De finale van EBG Pitch vindt deze keer plaats tijdens technologie-, trend- en innovatie-event Trendship op donderdag 19 oktober in Martiniplaza. Het event begint om 11.00 en eindigt om 13.00, waarna finalisten en bezoekers kunnen deelnemen aan het programma van Trendship.

5Groningen en EBG Pitch

EBG Pitch – de 5G editie biedt (toekomstige) ondernemers met een goed idee, dat relevant is voor Noord-Groningen, een podium. 5G is de nieuwste generatie mobiel internet. Dit supersnelle internet biedt oneindig veel toepassingsmogelijkheden en kansen voor Internet of Things (IoT). De technologie is pas vanaf 2020 commercieel beschikbaar, maar binnen 5Groningen, een project van EBG, wordt nu al volop getest. Dit gebeurt in het 5G Lab in Groningen en op het platteland van Noord-Groningen: ’s werelds grootste rurale testveld voor toepassingen met 5G.

Over de Economic Board Groningen

De Economic Board Groningen (EBG) geeft de economie in Noord-Groningen een extra impuls. EBG wil zorgen voor meer bedrijvigheid en meer banen in Noord-Groningen.

Dit doet EBG door ondernemers met goede plannen te ondersteunen en te financieren, het onderwijs toekomstgerichte lespakketten aan te bieden, nieuwe bedrijven naar de regio te halen en te investeren in snel internet voor iedereen. Daarnaast helpt EBG de kansrijke sectoren bouw, 5G en ICT, toerisme en de groene chemie verder te groeien.