De Jonge Onderzoekers Groningen ook in Appingedam actief

jun 29, 2019 | Algemeen

Maakplaats voor techniek en creativiteit voor jongeren in Eemsdelta-regio

Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar uit Appingedam, Delfzijl, Loppersum en omgeving, die graag met techniek bezig zijn en het leuk vinden om zelf iets te maken of te bouwen, kunnen sinds 13 mei jl., in hun eigen buurt, terecht bij De Jonge Onderzoekers Groningen (DJOG). Want op die datum opende DJOG een nieuwe locatie in Appingedam, in een technieklokaal van het Noorderpoortcollege. De nieuwe locatie wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Economic Board Groningen.

Van robotica en programmeren tot hout en techniek

Het programma bestaat op dit moment uit een cursus robotica en programmeren op maandagavond. Een robot bouwen en programmeren zodat hij kan lopen, een spannende computergame maken of een website bouwen zijn voorbeelden van uitdagingen die de robot- en programmeerexperts van DJOG met de kinderen en jongeren aangaan.

Op donderdagmiddag staat er een cursus hout en elektronica op het programma. Hier draait het onder andere om het onder de knie krijgen van houtbewerkingstechnieken (meten, figuurzagen, schuren, boren) gecombineerd met het verwerken van elektronische componenten in het werkstuk (bijvoorbeeld lampjes of een elektromotor die werkt op een batterij of zonnepaneel).

Vanaf september 2019 wordt het activiteitenaanbod in Appingedam uitgebreid met meer cursussen en wetenschap- en technieklessen voor scholen.

Informatie over de inhoud en de duur van de cursussen, de tijden en de kosten, is te vinden op de website van DJOG, www.djog.nl/eemsdelta/. Aanmelden voor een cursus kan via de website of rechtstreeks via eemsdelta@dejongeonderzoekers.nl.

Economic Board Groningen en onderwijs

DJOG wil kinderen en jongeren enthousiast maken voor wetenschap en techniek door hen te laten zien hoe leuk en uitdagend het is om zelf iets te maken en door hen te helpen hun talent voor wetenschap en techniek te ontdekken en verder te ontwikkelen. Een doel dat goed aansluit bij de doelstelling van Economic Board Groningen (EBG). “EBG is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied te stimuleren. Omdat we daar zo vroeg mogelijk mee willen beginnen investeren we in jongeren,” aldus Emme Groot, bestuursvoorzitter van EBG. “We willen kinderen op jonge leeftijd al in aanraking brengen met ‘21st century skills’ en de mogelijkheden in deze regio, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden op een mooie baan in hun eigen omgeving.”

EBG wil met het programma Onderwijs leerlingen in Noord- en Midden-Groningen een voorsprong geven op de rest van Nederland en hen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor ondernemerschap, techniek en ICT. Vanuit deze ambitie financiert Economic Board Groningen het opzetten van de nieuwe locatie van De Jonge Onderzoekers in Appingedam. Het aanbod van naschoolse activiteiten op deze locatie is een mooie aanvulling op het onderwijsaanbod van EBG dat tijdens schooltijd plaatsvindt.

DJOG werkt vanuit de nieuwe locatie in Appingedam nauw samen met partners in de regio, waaronder Economic Board Groningen, Kansrijke Groningers, de basisscholen, de BSO’s, Eemsdeltacollege, Noorderpoortcollege en het plaatselijk bedrijfsleven.