Cellx verovert de wereld met brandwerend karton

feb 28, 2019 | Algemeen

Van innovatieve startup in Amsterdam naar wereldwijde leverancier in Middelstum

Cellx heeft een productieproces ontwikkeld waarmee karton brandwerend en verstevigd wordt. Het nieuwe materiaal is licht, sterk en uitstekend recyclebaar. “De toepassingen zijn bijna oneindig!” aldus Jan-Joris van Dijk, die samen met Henk Gijzen de directie van Cellx voert. Het jonge bedrijf verhuist van Amsterdam naar Middelstum, om een fabriek te starten waar diverse toepassingen van het brandwerende karton worden ontwikkeld en geproduceerd. Cellx kan deze grote stap zetten dankzij financiering door de bestaande aandeelhouders, het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG), de Regionale Investeringssteun Groningen en ING. Ook het managementteam participeert in het bedrijf. EBG hielp bij het vinden van een geschikte bedrijfslocatie in Noord-Groningen.

Brandwerend

“Zelfs bij een temperatuur van 1.000 graden houdt het materiaal zich goed,” vertelt Henk Gijzen, verantwoordelijk voor commercie. In het kantoor van Cellx staat een tafel van karton en er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk waar je in eerste instantie misschien niet aan zou denken. “De brandwerende panelen van karton zijn zeer geschikt voor stand- en interieurbouw; de papieren toplaag is makkelijk printbaar. Dit komt goed van pas voor bijvoorbeeld toepassingen in winkels en bij beurzen. Maar het materiaal is in verschillende samenstellingen ook geschikt voor interieurwanden, brandwerende deuren, plafonds en brandveilige verpakkingen.”

Vluchtelingenhuisje van karton

Het begon allemaal in 2016, toen Lode Bruins,  de uitvinder van Cellx, een vluchtelingenhuisje van karton ontwierp. Om het huisje in de praktijk toe te passen moest het brandveilig gemaakt worden. Daarvoor experimenteerde hij met golfkarton en ontdekte dat hij dit materiaal brandwerend en sterker kon maken door het te behandelen met een zelf gecreëerde vloeistof.

Milieuvriendelijk en recyclebaar product

Het Cellx product is volledig recyclebaar. “Karton kan maar liefst zeven keer opnieuw worden gebruikt. Cellx bevat natuurlijke ingrediënten, tast het milieu niet aan en is zelfs biologisch afbreekbaar. Dat is een groot verschil ten opzichte van andere brandwerende materialen”, aldus Jan-Joris.

Financiering

Begin 2018 ging Cellx op zoek naar financiering voor de machines en het opstarten van de fabriek.  “Samen met Economic Board Groningen (EBG) hebben we het hele traject tot en met de financiering doorlopen,” vertelt Henk. Het GROEIfonds van EBG stapt in als aandeelhouder, heeft een lening verstrekt en geeft een aanvullende garantie op de financiering van de machines. “Roy Boxmeer van Economic Board Groningen en Bernard Stornebrink en Allard van der Horst van het GROEIfonds hebben een grote rol gespeeld in het laten landen van Cellx in Noord-Groningen.”
Allard van der Horst, investeringsmanager GROEIfonds: “De markt reageert zeer enthousiast op het product dat Cellx gaat produceren. Als de productie volgens plan verloopt zal Cellx binnen drie jaar 20 nieuwe banen gaan opleveren voor Noord Groningen. Geweldig dat we als GROEIfonds hier een bijdrage aan hebben kunnen leveren.” De provincie Groningen ondersteunt het innovatieve bedrijf met een subsidie van bijna 1,2 miljoen uit de Regionale Investeringssteun Groningen. Gedeputeerde Patrick Brouns is blij met de komst van het innovatieve bedrijf. “In Groningen willen we meer banen scheppen in de groene industrie. De productie van brandwerend, licht en recyclebaar karton past daar goed bij. De komst van Cellx laat zien dat de RIG een goed instrument is om nieuwe bedrijven naar het Noorden te trekken.”

Vanaf Middelstum de wereld over

Cellx heeft in Middelstum een geschikte bedrijfslocatie gevonden. Eerst wordt het pand helemaal gestript en opnieuw ingericht. “Het kantoor gaan we uiteraard zoveel mogelijk met Cellx inrichten,“ vertelt Jan-Joris. “Van bureaus en tafels tot plafonds en wanden.”
Roy Boxmeer, businessmanager bij Economic Board Groningen, heeft de directie van Cellx maar liefst drie geschikte bedrijfslocaties in Noord-Nederland laten zien, waaruit een weloverwogen keuze is gemaakt. “Ik ben trots op het vestigingsklimaat dat wij als Noord-Groningen bieden,” aldus Roy. ”Cellx is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat we hebben kunnen overtuigen om vanuit Amsterdam zich in Noord-Groningen te vestigen en om zo de volgende grote stap te zetten. Voor zowel de regio als voor Cellx is het prachtig dat zij hier gaan produceren.”

In juni is het pand klaar, zijn de machines geïnstalleerd en gaat de productie starten. Jan-Joris: “We zijn daarom op zoek naar nieuwe collega’s om hier samen een succes van te maken. We zoeken medewerkers voor de productie, logistiek en de administratie.”
Cellx wordt wereldwijd geleverd. Certificeringen voor brandwerendheid voor Europa en Noord-Amerika zijn al rond en de eerste internationale overeenkomsten zijn al afgesloten.

Meer informatie over Cellx: www.cellx.co 

Over het GROEIfonds

Het GROEIfonds durft meer risico te nemen dan andere financiers. Groninger Economisch Investeringsfonds van de Economic Board Groningen (EBG) is een laagdrempelig en aantrekkelijk fonds voor ondernemers. Lees meer over het GROEIfonds