BuildinG start in Groningen met bouw testhal voor toekomstbestendig bouwen

mei 30, 2016 | Algemeen

Een grote stap op weg naar het nieuwe bouwen en wonen in Groningen. Kennis- en innovatiecentrum BuildinG start in juni met de bouw van een testhal voor toekomstbestendig bouwen. In de hal op de Zernike Campus worden onder andere testen uitgevoerd met een triltafel: een noordelijke primeur. Met een triltafel (van 2 bij 3 meter) kan trillingsgedrag van materialen of constructies worden onderzocht.

‘BuildinG’ staat voor Build in Groningen en gaat ervoor zorgen dat er in Noord-Nederland innovatieve en goedkope oplossingen worden bedacht voor een veilige en comfortabele woonomgeving. Het innovatieplatform is opgericht door de Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Bouwend Nederland en TNO.

Op woensdag 1 juni is de kick-off van de bouw van de testhal en de start van het innovatieprogramma. Dit gebeurt in The Energy Barn van EnTranCe in aanwezigheid van de partners Henk Pijlman (Hanzehogeschool), Sieger Dijkstra (Economic Board Groningen), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Leo Kusters (TNO).

Datum: 1 juni 2016
Locatie: The Energy Barn
Adres: Zernikelaan 17, 9747AA Groningen
Tijd: 14.30 – 17.00 uur

De testhal van BuildinG is een unieke faciliteit waar ondernemers samen met onderzoekers en studenten nieuwe bouwmaterialen kunnen testen. Bijvoorbeeld om in Groningen huizen veiliger te kunnen bouwen. Het onderzoek moet ook leiden tot nieuwe producten die in de regio kunnen worden gemaakt. Dit is weer goed voor de Groningse economie. In de testhal worden tevens nieuwe technieken gekeurd en gecertificeerd, zodat innovatieve oplossingen snel op de markt komen.

Bij BuildinG draait het om meer dan stenen en materialen. Er is ook ruimte voor energiezuinige bouw, levensloopbestendig wonen en domotica. In samenwerking met Hanzehogeschool start BuildinG bijvoorbeeld een pilot op het gebied van Healthy Ageing. In de pilot wordt onderzocht hoe met sensoren ouderen langer zelfstandig én gezond kunnen blijven.