Bouw BuildinG feestelijk van start gegaan

jun 2, 2016 | Algemeen

Op de Zernike Campus in Groningen is op 1 juni de bouw van BuildinG, innovatiecentrum voor aardbevings- en toekomstbestendig bouwen, feestelijk van start gegaan. In BuildinG, dat naast energieproeftuin EnTranCe wordt gebouwd, kunnen ondernemers hun vindingen op het gebied van innovatief bouwen testen. Ook onderzoekers en studenten kunnen er terecht. BuildinG is een initiatief van Economic Board Groningen (EBG), Hanzehogeschool, TNO en Bouwend Nederland.

‘Het gaat over wonen. Dus over ’thoes”

Hoewel bouw een technisch onderwerp is, licht de focus bij BuildinG op de gebruiker. Want het gaat over wonen, en dus over mensen. ‘Je huis is je ‘thoes’’, verklaart programmamanger Rolf Koops van Economic Board Groningen. Het gaat daarbij veel verder dan alleen aardbevingsbestendig bouwen; ook gezond langer thuis wonen – levensloopbestendigheid –  is een belangrijk onderwerp, evenals energiezuinigheid en domotica.

Exportproduct

Doel is niet alleen om woningen en andere gebouwen in Noord-Groningen zo snel mogelijk toekomstbestendig te maken; er kan ook geld verdiend worden aan alle vindingen die op BuildinG worden getest. ‘De kennis die de partijen hier opdoen, is een mooi exportproduct’, verklaart Koops.

Trilplaat

Zo’n 150 bezoekers kwamen tijdens de kick-off naar de plannen luisteren. Een belangrijk onderdeel daarvan is de expositiehal. Want uitvinden en onderzoeken is relevant, maar minstens zo belangrijk is dat de inwoners van Noord-Groningen en andere geïnteresseerden kunnen zien wat er allemaal bedacht en getest wordt. Vooral de trilplaat van 2 bij 3 meter zal een publiekstrekker worden.

Maxime Verhagen

Wie niet aanwezig kon zijn, kon live meeluisteren op BNR Nieuwsradio tijdens het programma BNR Bouwmeesters, waar voorzitter Bouwend Nederland Maxime Verhagen, voorzitter CvB Hanzehogeschool Henk Pijlman en Peter Westra van de Oosterhof Holman Groep met elkaar in gesprek gingen. De belangrijkste boodschap: we moeten stoppen met praten en beginnen met bouwen.

Thuis in de toekomst

De middag werd afgesloten met een dronevoorstelling door Wilco Stollenga van het bedrijf AgriFly in Eppenhuizen. Stollenga, tweedejaars werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool, doet met zijn drones onder andere onderzoek naar agrarische gewassen en neemt deel aan het project 5Groningen. En hij maakt prachtige beelden, zo bleek toen hij vanuit grote hoogte inzoomde op de pay-off van BuildinG: Thuis in de toekomst.