Boerderij in Scharmer wordt gezinshuis voor meisjes 16+

jan 10, 2019 | Algemeen

Gieny Gangl opent samen met haar twee zoons Christoff en Thomas (beiden 29 jaar) een nieuw gezinshuis in Scharmer, waar meisjes vanaf 16 jaar onder begeleiding kunnen wonen. De familie Gangl heeft hiervoor een boerderij met paardenstal in Scharmer gekocht. Het Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen verstrekte een lening voor de aankoop van deze nieuwe locatie. Vervolgens heeft Fonds Nieuwe Doen financiering verstrekt voor het gezinshuis en de familie Gangl wist door middel van crowdfunding de rest van de financiering rond te krijgen.

Met de opening van het gezinshuis in Scharmer heeft familie Gangl binnenkort twee gezinshuizen. In 2015 opende Gieny Gangl Gezinshuis Margriet in Uithuizen. In dit huis biedt ze opvang aan 7 meisjes in de basisschoolleeftijd tot 18 jaar. Alle meisjes hebben een psychische indicatie, waaronder FAS (Foetaal Alcohol Syndroom). Ze hebben veel zorg en structuur nodig en zodra de meisjes 18 jaar zijn kunnen ze meestal nog niet geheel zelfstandig wonen. “Het is heel moeilijk om dan passende opvang voor hen te vinden”, vertelt Gieny.

Gieny heeft gezinshuis Margriet vernoemd naar haar dochter, die zes jaar geleden is overleden aan een hersentumor. Gieny had een eigen cateringservice en kookstudio, maar nadat haar dochter is overleden is ze zich steeds meer gaan richten op de zorg voor meisjes die niet meer thuis konden wonen. “Het voelt goed om iets voor deze meiden te kunnen betekenen.”

16/18 jaar en niet zelfstandig

“Op het eerste gezicht zie je niet dat deze meisjes een verstandelijke beperking hebben”, vertelt Gieny. De meeste meiden hebben FAS (Foetaal Alcohol Syndroom). FAS omvat de mentale en fysieke tekortkomingen bij kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol. “Wij merken onder andere dat deze meisjes het moeilijk vinden om dingen te onthouden. Ze moeten elke dag weer opnieuw dingen ontdekken.” Zodra de meiden 18 jaar zijn kan Gieny ze geen opvang meer bieden in Gezinshuis Margriet in verband met de regelgeving op het gebied van jeugdzorg. Sinds kort is verlengde jeugdzorg tot 23 jaar ook mogelijk. “Deze meiden zijn op hun 16e meestal niet in staat om zelfstandig te wonen”, vertelt Gieny. “Er is vrijwel geen opvang voor deze doelgroep en een aantal meiden zou zelfs in een gesloten instelling komen. Daarom gingen wij op zoek naar een oplossing.”

Gezinshuis 16+ in Scharmer

Thomas en Christoff zijn altijd al betrokken geweest bij gezinshuis Margriet. In 2010 startten zij een eigen bedrijf voor het africhten van paarden. De meisjes van het gezinshuis komen wekelijks bij hen paardrijden. De broers hebben steeds gewerkt vanuit huurlocaties, tot zij vorig jaar een geschikte boerderij met paardenstal in Scharmer vonden waar ook ruimte is om een nieuwe dependance voor het gezinshuis te realiseren. De paardenstal is inmiddels klaar en zelf wonen de broers al in de boerderij.

De nieuwe locatie biedt opvang en begeleiding aan 4 meiden van 16 jaar en ouder. Onder begeleiding helpen zij de paarden verzorgen. “Er wordt meer zelfstandigheid verwacht dan in het Gezinshuis in Uithuizen, maar we doen ook veel samen zoals in een gezin. Er wordt samen gegeten en ’s middags wordt de dag besproken. Er zijn doorgroeimogelijkheden tot zelfstandig wonen indien dat mogelijk is.”

“Waarom doe ik dit?”

Gieny haalt veel voldoening uit het gezinshuis, maar vindt het ook best zwaar. “Je geeft je eigen privacy op. Ik sta 24/7 paraat, dat is best heftig. De meisjes zijn niet altijd zo makkelijk en lief. Af en toe vraag ik me af: waarom doe ik dit? Maar dan zijn er altijd weer kleine dingen die het goed maken. Ik besef me goed dat we niet meer van de meisjes moeten verlangen dan dat ze kunnen. Wij zouden heel blij zijn als de meiden die we opvang bieden in Scharmer iedere dag de paarden helpen verzorgen en als ze blij en gelukkig worden van de dieren. Als ze zichzelf geaccepteerd en waardig voelen. Daar doen we het voor.”

Financiering

Toen Thomas en Christoff de boerderij en paardenstal in Scharmer hadden gevonden gingen ze op zoek naar financieringsmogelijkheden.“ Jelle Hol van het Ondernemershuis Noord-Groningen heeft ons plan getoetst, alles doorberekend en er een goed kloppend verhaal van gemaakt,” vertelt Thomas. “Wij hebben de familie Gangl ondersteund bij het realiseren van de financiering voor de aankoop van een woonboerderij met uitgebreide accommodatie voor paarden,” aldus Jelle Hol van Ondernemershuis Noord-Groningen. “Door een constructieve samenwerking tussen het Ondernemershuis en de familie Gangl hebben wij de diverse financiers bereid weten vinden om dit plan te financieren en hiermee mogelijk te maken.” De familie Gangl kreeg financiering vanuit het Ondernemersimpuls van de Economic Board Groningen. Vervolgens heeft Fonds Nieuwe Doen financiering verstrekt voor het gezinshuis en de familie Gangl wist door middel van crowdfunding de rest van de financiering rond te krijgen.  

Ondernemersimpuls

Ben je op zoek naar geld voor je bedrijf? Als je niet of moeilijk terecht kunt bij je eigen bank, kun je bij Ondernemersimpuls Noord-Groningen een persoonlijke lening tot € 100.000 aanvragen voor je bedrijf. Lees meer over het Ondernemersimpuls