Kinderen voorbereid op de toekomst met 21st century skills
Leerlingen op basisschool De Zaaier in Delfzijl kregen deze week een workshop Wetenschap en Techniek. De workshops worden gegeven door De Jonge Onderzoekers en vanaf deze maand aangeboden op basisscholen in Noord-Groningen. Tijdens de workshops wordt gewerkt met gereedschappen en onbekende materialen die de school zelf niet in huis heeft. Creativiteit en een onderzoekende houding staan centraal. Dit sluit aan bij de ‘21e eeuwse vaardigheden’ (21st century skills), vaardigheden die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Techniek en ICT worden hierin steeds belangrijker. De workshops worden mede mogelijk gemaakt door de Economic Board Groningen.
De allereerste workshop vindt plaats in groep 8 van basisschool De Zaaier in Delfzijl. Na een korte uitleg door Anna en Annemieke van De Jonge Onderzoekers gaan de kinderen zelf enthousiast aan de slag. Er wordt gezaagd, geboord en geschuurd. Het eindproduct wordt een gebogen lichtje. “Vandaag maken de leerlingen een vierkanten houten plaatje met daarin twee gaatjes”, vertelt Anna. “Ze bevestigen twee doorzichtige buisjes op het plaatje. Volgende week plaatsen we ledlampjes en leggen we het stroomcircuit aan.” De kinderen gaan zelfstandig aan de slag, maar zoeken elkaar tijdens het werk ook op en helpen elkaar. “Samenwerking is tijdens deze workshops erg belangrijk”, aldus Annemieke. “Ze denken na over het ontwerp, proberen dingen uit en overleggen met elkaar. Het eindproduct is voor elke leerling vergelijkbaar, maar ze kunnen er wel hun eigen creativiteit in kwijt. Ze mogen zelf bepalen welke kleur lampjes ze gebruiken en welke bochtjes ze maken in de buisjes”.
Iris, leerkracht van groep 8 van Basisschool De Zaaier, is blij met de komst van de Jonge Onderzoekers. “De leerlingen krijgen nu les in zaken waar wij als leerkrachten zelf niet aan toe komen. Wij hebben om te beginnen het materiaal en het gereedschap niet. Bovendien zorgt de expertise van de Jonge Onderzoekers voor meer diepgang op het gebied van techniek. Ik vind deze lessen van toegevoegde waarde voor ons onderwijs!”
Techniek en ICT steeds belangrijker
De Economic Board Groningen (EBG) ondersteunt de workshops. “Het is belangrijk om al jong ‘21st century skills’ te leren, want geen enkele sector werkt in de toekomst zonder techniek en ICT”, aldus Michelle Moret, programmamanager Ondernemerschap en Onderwijs bij EBG. “Wij zetten ons in voor het onderwijs, met als doel kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met ondernemerschap, wetenschap, techniek en ICT. Bovendien is de onderzoekende houding die in deze workshops centraal staat in elke beroepsgroep relevant.”
Basisscholen in Noord- en Midden-Groningen kunnen zich aanmelden voor de workshops Wetenschap en Techniek, maar ook voor lessen op het gebied van ICT en Ondernemerschap. Meer informatie over het Onderwijsprogramma van EBG: www.economicboardgroningen.nl/onderwijs