Avantium bouwt eerste commerciële FDCA fabriek in Delfzijl

jan 31, 2021 | Algemeen

Avantium, een wereldleider in duurzame chemie, heeft bekend gemaakt dat de eerste commerciële fabriek van het bedrijf in Delfzijl wordt gevestigd. De fabriek produceert grondstoffen voor groene plastics uit industriële suikers. De vestiging levert ruim 60 hoogwaardige banen op. Het GROEIfonds van Economic Board Groningen hoort bij het Groninger Consortium van regionale financiers.  

De nieuwe fabriek is gebaseerd op door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in zogenaamd FDCA, een belangrijke grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF. Bijzonder is dat deze plasticsoort helemaal uit plantaardige grondstoffen gemaakt kan worden. Ook is PEF zeer goed recyclebaar en kwalitatief beter dan het gangbare PET-plastic dat uit aardolie gemaakt wordt. Met de vestiging van deze fabriek zet Avantium de stap van proeffabriek naar commerciële productie. Daarmee is een investering gemoeid van 150 miljoen euro.

Avantium had zich al verzekerd van een voorwaardelijke financiering voor de FDCA-fabriek ten bedrage van €85 miljoen, bestaande uit de €20 miljoen euro “PEFerence” Horizon 2020-subsidie die door de Bio-based Industries is toegekend, een voorwaardelijk financieringspakket van €30 miljoen door het Groningen consortium en de €35 miljoen euro die eerder door Avantium is vastgelegd (waarvan €22 miljoen euro tegen het einde van 2020 is geïnvesteerd).

Het Groningen consortium van regionale financiers bestaat uit het GROEIfonds van EBG, Groningen Seaports, provincie Groningen, NOM, Fonds Nieuwe Doen en Investeringsfonds Groningen.