5Groningen organiseert prijsvraag over snel internet voor basisschoolleerlingen aardbevingsgebied

sep 20, 2016 | Algemeen

Voor leerlingen van basisscholen in het aardbevingsgebied organiseert 5Groningen, een programma van Economic Board Groningen, een prijsvraag over 5G en snel internet. Onder de titel ‘Wat is jouw beste idee met 5G?’ mogen zij de wildste ideeën aandragen over wat er allemaal mogelijk is als internet of things (IoT) straks gemeengoed is. De winnende school gaat er vandoor met een littleBits pakket t.w.v. € 2500 euro: een doe-het-zelf elektronica kit die bestuurbaar is via internet. Nummer 2 en 3 winnen een kleinere variant van dit pakket.

5Groningen

5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. Grote telecomaanbieders en ondernemers gaan samen op zoek naar innovatieve toepassingen van deze opvolger van 4G die niet alleen sneller is, maar ook meer data kan versturen, betrouwbaarder is en zorgt voor een veel langere batterijduur. Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren in de toekomst zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen.

ICT

Hoewel deze experimenten niet betekenen dat de Groningers al gebruik kunnen maken van de techniek 5G, wil programmamanager Peter Rake van Economic Board Groningen de leerlingen er graag bij betrekken. “Het is belangrijk dat jongeren al op de basisschool met ICT leren omgaan omdat het een onmisbaar onderdeel van het leven is. Daar komt bij dat goede kennis van ICT juist in Noord-Groningen perspectief kan bieden op ontplooiing en een baan.” Rake hoopt bovendien dat de leerlingen een paar mooie plannen voor zijn programma aandragen. “Jongeren van die leeftijd zijn onbevangen en hebben frisse ideeën dus het zou fantastisch zijn als we die in Noord-Groningen in de praktijk kunnen brengen”, aldus de programmamanager. 

Per school kan één inzending gedaan worden. De leerlingen bepalen zelf hoe ze dit willen doen: een tekening, een toneelstuk, een filmpje, alles mag. Een deskundige jury kiest de beste drie ideeën uit die de leerlingen op vrijdag 11 november tijdens Let’s Gro Loppersum, een side-event van het Let’s Gro festival over de toekomst van Groningen, mogen presenteren. Het publiek beslist wie er met de eerste, tweede en derde prijs naar huis gaan.

De prijsvraag opent op 22 september. Ideeën inzenden kan tot en met 24 oktober naar de Economic Board Groningen. De uitvoering van de prijsvraag wordt gedaan door Energy Challenges Groningen. Alle informatie staat op 5Groningen.nl/prijsvraag.