5Groningen officieel Smart Industry Fieldlab

jan 9, 2017 | Algemeen

5Groningen, één van de programma’s van Economic Board Groningen, is sinds december 2016 officieel Smart Industry Fieldlab.

De Smart Industry actieagenda is een initiatief van FME, TNO, VNO-NCW, Kamer van Koophandel, Nederland ICT en het ministerie van Economische Zaken. De industrie verandert radicaal doordat nieuwe productietechnologieën en ICT steeds meer geïntegreerd worden. De industrie wordt dus ‘slim’. Er ontstaan nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe sectoren. Smart Industry is opgezet om Nederland te helpen daar zo snel en goed mogelijk op in te spelen. Want Nederland is erg sterk in design, systeemontwerp en logistiek dus moeten we deze kans grijpen zodat we onze concurrentiekracht vergroten en aantrekkelijk blijven als vestigingsplaats voor bedrijven. 

Smart Industry Fieldlabs

Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren alsmede een omgeving waarin mensen deze oplossingen leren toe te passen. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry thema. Sommigen hebben een regionale focus, anderen een nationale en zelfs Europese focus. Er zijn op dit moment 10 Smart Industry Fieldlabs in Nederland, bijvoorbeeld voor Smart Dairy Farming en voorspelbaar onderhoud in de chemische sector (Campione).

5Groningen als Fieldlab

Ook 5Groningen is officieel Smart Industry Fieldlab. We hebben eerst de aspirant-status verkregen omdat we de inrichting van het fieldlab nog moeten realiseren. Door het verkrijgen van deze status krijgen we verbinding met het netwerk van andere fieldlabs waarmee we mogelijk gaan samenwerken. We denken daarbij vooral aan de sectoren agrifood en chemie. Daarnaast komen nieuwe mogelijkheden voor cofinanciering binnen handbereik vanuit de landelijke overheid.