“Help, hij gaat hartstikke steil naar beneden!” Zwalkend en lachend staat een jongen van een jaar of tien met een enorme bril op in de tijdelijke virtual reality room in Hotel Spoorzicht in Loppersum. Zijn vader en broer kijken grinnikend toe hoe het jochie staand in de kale ruimte een levensechte achtbaanrit beleeft terwijl de begeleider van virtual reality bedrijf VRROOM hem een paar keer opvangt en weer rechtop zet. Welkom in de toekomst, welkom in Loppersum.
Op de zonnige zaterdag 12 november is Loppersum hét centrum van de toekomst. Minstens 500 geïnteresseerden zijn naar Let’s Gro Loppersum gekomen, een side-event van het Groningse Let’s Gro festival. De middag staat volledig in het teken van het programma 5Groningen van Economic Board Groningen dat van het Noord-Groningse platteland de eerste Europese proeftuin voor toepassingen met 5G maakt. Razendsnel internet dus. En dan niet de techniek, maar juist wat je er mee kunt. Want als alles straks draadloos met elkaar verbonden is, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Zelfrijdende bus
Zelfrijdend vervoer bijvoorbeeld. De knalrode beroemde bus die al een tijdje in Appelscha rondreed en nationale faam heeft gekregen omdat hij fietsers van de weg drukte – een probleem dat inmiddels verholpen is – is een ware publiekstrekker in Loppersum. Want zien rijden is leuk; zelf testen is véél leuker dus ontstaan er algauw rijen bij het begin en eind van de korte route die voor de bus is geprogrammeerd. Ervoor springen mag ook; dat is tenslotte de enige manier om te testen of de bus echt voor alles stopt wat hij niet kent.
Ambulance van de toekomst
Even verderop wordt de motor de van racewagen van HARD (Hanze Racing Division) onder luid gebrul gestart. Een wat bevreemdend contrast met de ambulance die ernaast staat. Niet zomaar eentje, maar de ambulance van de toekomst. “We kunnen nu al meetgegevens draadloos doorsturen”, vertelt de chauffeur van Ambulancezorg Groningen. “Maar met de komst van 5G kunnen we dankzij die snelle verbinding bijvoorbeeld een cardioloog live mee laten kijken terwijl de patiënt nog in de ambulance ligt.” Hoewel dat nog – nabije – toekomstmuziek is, zijn er genoeg andere technische snufjes in de ziekenwagen te zien die een hoop publiek naar binnen trekken. Een elektrische brancard en privacyramen van melkglas die met een druk op de knop doorzichtig worden, bijvoorbeeld.
Drones bouwen moeilijk?
Binnen wordt ondertussen hard geklust aan zelfgebouwde drones. Vijf tafels met jongens en meiden afkomstig van middelbare scholen in de regio leren van I.Turn.IT hoe ze de vernuftige helikoptertjes in elkaar moeten zetten. Lastig? “Neuh”, zegt een van de dames terwijl ze soldeert alsof ze nooit anders deed. “Het vliegen, dat is pas lastig. Als je teveel ‘gas’ geeft schiet hij omhoog en laat je dan weer los, dan stort hij naar beneden.” Ook sturen is een kunst, zo blijkt als een jongetje de controller pakt om op een speciaal opgehangen scherm te oefenen met vliegen. In de woestijn godzijdank, want de drone schiet alle kanten op en stort na een halve looping genadeloos ter aarde.
Dat een drone niet per se een helikopter is, laat Wilco Stollenga van AgriFly uit Eppenhuizen zien. Deze Hanzehogeschoolstudent is er vroeg bij met zijn eigen onderneming en analyseert met zijn vliegtuig van piepschuim menig stuk landbouwgrond. Het gevaarte levert Wilco een hoop aandacht op in Loppersum.
Koeien meten
Over landbouw gesproken: 5G kan ook helpen om het leven van melkkoeien aangenamer te maken en het werk van de boer efficiënter. Nu al wordt er van alles op en om de stallen gemeten. Zo houden boeren bijvoorbeeld de groeicurves nauwlettend in de gaten en is het meten en analyseren van data inmiddels zo ver dat hij een seintje krijgt als eentje afwijkt van het gemiddelde. Plus een advies, bijvoorbeeld meer of minder voer. “Dat gebeurt eigenlijk allemaal binnen”, vertelt Matthijs Vlonder van TNO. “Maar boeren willen de koeien ook buiten realtime meten. Waar loopt je koe precies? Gedraagt hij zich afwijkend en is hij misschien ziek? Daar zou 5G bij kunnen helpen want die meetgegevens moeten natuurlijk meteen doorgestuurd en geanalyseerd kunnen worden.”
Virtuele rollercoaster
Terug naar de virtual reality brillen van VRROOM, een van de meest populaire onderdelen van Let’s Gro Loppersum. VR is niet alleen leuk maar ook heel nuttig. Je kunt het voor van alles inzetten: voelen hoe het is om dronken achter het stuur te kruipen, ingewanden van binnen bekijken ter voorbereiding op een operatie, de vluchtroute vanaf een boorplatform oefenen. In Spoorzicht is VR vooral een publiekstrekker voor de fun. Optie 1 is de rollercoaster. Speciaal voor de stalen zenuwen en ijzeren maag want je kunt er hondsberoerd van worden. “En je oriëntatie kwijtraken”, voegt Renger Kok van VRROOM toe. “Het is weleens gebeurd dat mensen onze bus uitliepen en van het trapje kukelden.” Voor de antihelden is er het schipwrak op de bodem van de zee met roggen hoog boven je en een voorbij zwemmende walvis die je met een flirtende oogopslag aankijkt. Maar zelfs dan moeten je hersencellen even weer herschikken na afloop. De toekomst, het is even wennen.
Alle foto’s van zaterdag zien? Ze staan op Facebook. Met dank aan Henk Veenstra.