5G Student Battle met mbo-, hbo- en wo-studenten vindt plaats op 15 november

okt 29, 2020 | Algemeen

Op zondagmiddag 15 november vindt de finale van de 5G Student Battle plaats. Zes studententeams bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten werken samen aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. In verband met de coronacrisis is het oorspronkelijk geplande tweedaagse event in maart uitgesteld en aangepast in een grotendeels online wedstrijd. Begin november starten de studenten met hun opdracht en tijdens de finale op 15 november pitchen de zes studententeams hun ideeën. Gwen van Poorten (bekend van BNNVara) presenteert de finale. Het prijzengeld van €5000 wordt verdeeld door het publiek. Daarnaast kiest de jury het winnende team. Dit team ontvangt de hoofdprijs: een state-of-the-art draadloze VR-bril (Oculus Quest) voor elk teamlid. Wil je de finale online bijwonen? Meld je dan gratis aan via www.5groningen.nl/5gstudentbattle 

De 5G Student Battle wordt georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa College.

Gisteravond (29 oktober) vond de Kick-off plaats van de 5G Student Battle. Rian van Diedenhoven en Peter Rake van 5Groningen gaven het startsein voor de hackaton vanuit het 5G Lab in Groningen. De studenten, teamcoaches, themahouders en juryleden waren online aanwezig. “We zijn blij dat we in deze bijzondere tijd toch de 5G Student Battle kunnen organiseren”, aldus Rian van Diedenhoven, projectleider bij 5Groningen, programma van Economic Board Groningen. “Zoals het er nu uitziet zullen de studenten niet alleen online maar ook in heel kleine aantallen en gecontroleerd op locatie kunnen samenwerken aan een prototype. We hopen dat van elk studententeam één of twee studenten tijdens de finale fysiek aanwezig kunnen zijn. Maar veiligheid boven alles; we volgen de ontwikkelingen en coronamaatregelen daarom op de voet.”

Thema’s uit de praktijk

Anders dan vorig jaar is er deze tweede editie van de 5G Student Battle een organisatie aan elk van de thema’s gekoppeld: Arriva (mobiliteit), Gemeente Groningen (smart city), Ambulancezorg Groningen & Health Hub Roden (zorg), Politie Noord-Nederland (veiligheid), Holthausen Group (duurzaamheid) en Aclo Studentensport (sport) hebben een vraagstuk geformuleerd waar de studententeams een innovatief product of dienst voor bedenken. 

Mbo, hbo en wo in één battle

Tijdens de 5G Student Battle zitten mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten bij elkaar in een team. “Vorig jaar was dit nog echt opvallend en nieuw”, aldus Peter Rake, programmamanager bij 5Groningen. “Economic Board Groningen en de onderwijsinstellingen zien grote meerwaarde in het werken in multidisciplinaire teams. En in de praktijk bleek dit heel goed uit te pakken.“ Elk studententeam wordt begeleid door één of twee teamcoaches afkomstig van één van de 11 partners van 5Groningen.

De Vakjury

De vakjury bestaat uit Wim van der Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Hugo Velthuijsen (Directeur Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen Hanzehogeschool Groningen), Enno van der Werff (College van Bestuur Alfa-college), Prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems University of Groningen) en Stef van der Ziel (Ondernemer en eigenaar van Jet-Stream). 

5G = de nieuwste generatie mobiel internet

5G is onder andere veel sneller dan 4G, kan veel meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een langere batterijduur. Nieuwe toepassingen zoals virtual reality en Internet of Things worden mogelijk gemaakt door de veel grotere datasnelheden van 5G. En dankzij 5G kunnen met Internet of Things nog veel meer apparaten met elkaar worden verbonden.

Over 5Groningen

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Economic Board Groningen is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.

Geïnteresseerden kunnen de online finale bijwonen.  
Aanmelden voor de finale kan via www.5groningen.nl/5gstudentbattle