Terugblik inspiratiesessie “Kansen van de Groninger Waddenkust”

feb 21, 2023 | Vrijetijdseconomie

Op maandag 20 februari was het prachtig gelegen restaurant ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl het decor voor de inspiratiesessie voor ondernemers en organisaties uit het waddengebied van Groningen. De sessie was helemaal volgeboekt en om 19.30 uur zaten 75 deelnemers klaar om geïnspireerd te worden door de vele initiatieven en ideeën aan de Waddenkust.

Vrijetijdsmakelaar Jenz Verbogt opende de avond en medeorganisatoren Jessica Hoekstra van Promotie Waddenland, Edwin van der Woude van ZO Groningen en Marketing Eemsdelta en Wendy Oude Veldhuis van Visit Wadden stelden zich voor.

Als het tij keert, verzet men de bakens

Als eerste spreker trapte Niek Kuizenga, directeur Werelderfgoedcentrum Waddenzee en Zeehondencentrum Pieterburen, af. Zijn roots liggen in het gebied en hij vertelde met veel passie over het belang onze Waddenzeekust, de zeehonden en het natuurbehoud.

Noordpolderzijl was ooit een levendige haven vooral gericht op de vangst van garnalen. Niek stelde ‘als het tij keert, verzet men de bakens’, het is tijd om de pijlen te richten op duurzaam toerisme. Hij adviseerde om ons aanbod als provincie verder te ontwikkelen en te doen wat goed is voor het (natuur)gebied, de toerist en de ondernemers. Niek wil graag verder in gesprek met ondernemers om samen meer bezoekers naar het gebied te trekken.

Ondernemers aan het woord

Om een beeld te krijgen van wat de vrijetijdseconomie van de Groningse Waddenkust te bieden heeft, hebben verschillende ondernemers verteld wat zij doen. Zo vertelde Vita van der Lijke over de Waddenscooters: een beleving langs de Waddenkust met elektrische scooters met extra brede banden. Wim Spijk vertelde over het wadlopen, hij is privégids en gaat met kleine groepen het wad op, ook in het donker. Veel van zijn gasten komen van buiten de provincie en overnachten dan in onze regio. Hij riep daarom op om je te melden als je een mooie overnachtingsplek hebt.

Daarna verrasten Casper Meinders van Wadexpedities en Stefan Kollumer van Herberg Restaurant Molenrij ons met een door hun ontwikkeld streekproduct. Aanstaande vrijdag is de officiële onthulling (houd de media in de gaten!), wij hadden alvast de primeur en vonden het heerlijk smaken!

Donkerte van de Wadden

Noordpolderzijl staat in de top 10 van de donkerste plekken van Nederland. De duisternis geeft een bijzondere rustgevende belevenis. Koosje Lamers vertelde over het programma Donkerte van de Wadden dat als doel heeft bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken. In de pauze gingen we de dijk op om de stilte en de donkerte van ‘t Wad te ervaren.

Voor geïnteresseerde ondernemers zijn er uitlijntelescopen beschikbaar om hun gasten een extra beleving te geven.

Mogelijkheden financiering

Na een frisse neus gingen we door met ons programma. Geert Boesjes vertelde over de mogelijkheden van het Waddenfonds. Aan de hand van voorbeelden kregen de ondernemers een beeld van de mogelijkheden van (co-)financiering. Zo is er de Subsidieregeling Thematische Uitvoering Waddenfonds 2023 en het Budget Lokale Innovaties. Uit de zaal kwamen geluiden om ook samen op te trekken voor een groter project en daar subsidie voor aan te vragen.

Geïnspireerd

Na alle sprekers was er aansluitend een netwerkborrel, hier werden verhalen gedeeld over de kansen die er liggen langs de Groningse Waddenkust. We hoorden veel enthousiaste geluiden en kregen terug van de deelnemers dat zij geïnspireerd zijn geraakt om verder te denken of aan de slag te gaan. We willen Tessa Slager, eigenaar van ’t Zielhoes, en haar team bedanken voor de gastvrije ontvangst en inzet. We kijken terug op een zeer geslaagde avond!

 


In juni organiseren wij een Hackatour – een meervoud van een hackathon: de manier om in één dag tot de meest creatieve en innovatieve oplossingen te komen. We organiseren maar liefst vier hackathons door de hele provincie Groningen. Per regio gaan teams van ondernemers, organisaties, onderwijs en overheid samen aan de slag om antwoorden te vinden op de uitdagingen van de vrijetijdseconomie van Groningen. Het team met het beste idee van de regio wint startgeld om het idee tot uitvoering te brengen.

We komen snel met meer info!