Opvallende ideeën en samenwerkingen ontstaan tijdens de Hackatour in Appingedam voor het verlengen van bezoekersverblijf in de regio

jun 13, 2023 | Vrijetijdseconomie

Op een warme dag op een bijzondere locatie, de prachtige Basiliek in Appingedam, kwam een groep enthousiaste ondernemers en organisaties uit gemeente Eemsdelta, gemeente Midden-Groningen en Glimmen bij elkaar. Hun missie: het bedenken van innovatieve oplossingen om bezoekers langer in de regio te laten verblijven. De bijeenkomst, genaamd de Hackatour, bracht een stroom van creatieve ideeën op gang en resulteerde in veelbelovende samenwerkingen.

Van de vele ideeën die tijdens de bijeenkomst werden geopperd, werden uiteindelijk drie ideeën geselecteerd om verder uit te werken. Deze ideeën beloven de bezoekerservaring te verbeteren en de regio nog aantrekkelijker te maken voor toeristen en recreanten. De geselecteerde ideeën waren: Gro Smart, een concept gericht op fotografie in Groningen; een idee dat zich richt op de ‘upsell’ van arrangementen; en Reisbureau De Ruimte, een platform voor meerdaagse reisplannen gebaseerd op de unieke kwaliteiten van Groningen.

Meerdaagse reisplannen winnaar van Hackatour Eemsdelta & Midden-Groningen

Na meer sparren en verdere uitwerking van de ideeën, was het tijd voor de teams om hun plannen te presenteren aan de jury. De deskundige jury bestond uit Bastiaan Langhout (Marketing Groningen), Mireille Galema (Noorderpoort) en professor Jouke van Dijk (Rijksuniversiteit Groningen). De jury beoordeelde de presentaties op de criteria van de haalbaarheid, de aansluiting bij Groningen en de duidelijkheid van de doelgroep. Uiteindelijk werd Reisbureau De Ruimte gekroond tot winnaar van de Hackatour editie Eemsdelta & Midden-Groningen.

Prijzengeld spontaan verdubbeld door gemeenten

Reisbureau De Ruimte is een innovatief idee voor een nieuw op te richten coöperatie. Het concept draait om een platform waarop diverse ‘ruimtereizen’ worden aangeboden, gebaseerd op verschillende dimensies, zoals tijdreizen, lichtreizen, waterreizen en proefreizen. De uitvoering van deze ruimtereizen zal worden verzorgd door deelnemers uit de recreatiesector. Het winnende team ontving een cheque van €5.000, overhandigd door wethouder Annemiek Hoesen-Spithorst. Tot grote verrassing van het winnende team besloten de gemeenten Eemsdelta en Midden-Groningen ter plekke het prijzengeld te verdubbelen, waardoor het totale startkapitaal voor Reisbureau De Ruimte op €10.000 komt te liggen. Deze verdubbeling van het prijzengeld vormt een geweldige stimulans voor het winnende team om hun idee verder te ontwikkelen en tot leven te brengen.

Aanmelden voor komende Hackatour edities

Wil jij ook meedenken hoe we bezoekers langer in jouw regio houden? Meld je dan aan voor de volgende edities van de Hackatour: 19 juni (Zuid-Oost Groningen) en 26 juni (Westerkwartier). Tot dan!

De Hackatour wordt mogelijk gemaakt door provincie Groningen en Nationaal Programma Groningen.