KLEI Week wint Hackatour Westerkwartier

jun 26, 2023 | Vrijetijdseconomie

De Hackatour van het Westerkwartier, die afgelopen maandag plaatsvond, was de laatste van de vier edities van de Hackatour. Afgelopen maand zijn er per regio teams van ondernemers, organisaties, onderwijs en overheid samen aan de slag gegaan om antwoorden te vinden op de uitdagingen van de vrijetijdseconomie in Groningen. Ook in het Westerkwartier kwamen er uit de teams weer mooie ideeën.

Drie ideeën gepitcht aan jury

Drie ideeën werden gepresenteerd aan de jury, bestaande uit Sierdjan Koster van de Rijksuniversiteit Groningen en Haskia Kramer van Generation Hospitality / Noorderpoort. De ideeën waren: ‘Onverharde Paden’, gericht op het stimuleren en aanleggen van onverharde paden voor wandelaars en fietsers; ‘De KLEI Week’, een week vol activiteiten rondom klei en ‘Waterweek Groningen’, een week met diverse activiteiten in en rondom het water.

Het jurypanel was enthousiast over alle drie de ideeën. Sierdjan Koster: “We zien veel parallellen tussen de drie ideeën. Bij alle drie is de wil om Middag-Humsterland te laten zien aan de rest van de wereld.”

KLEI week

Na een uitvoerig juryberaad heeft de jury de winnaar bekendgemaakt: KLEI week. Wethouder Hans Haze reikte de cheque van 5.000 euro uit aan het winnende team: “Ik zie het enthousiasme en de liefde die u heeft voor het gebied. Er is veel om trots op te zijn en er zijn mooie verbindingen gelegd vandaag.”  

De KLEI Week is een tegenhanger van de bekende KEI Week. Dit concrete idee omvat het organiseren van een jaarlijkse week met diverse activiteiten rondom klei, geschikt voor mensen van alle leeftijden en interesses. Van beeldhouwcursussen tot pottenbakken met kinderen, van een ‘mud run’-sportevenement waar iedereen onder de klei zit tot braggeltochten, een blotevoetenroute en educatieve tours om de geschiedenis van klei te ontdekken.

Eerste KLEI week in 2024?

Het doel is om in 2024 de eerste KLEI Week te organiseren en deze jaarlijks verder uit te breiden. Met dit winnende idee hopen de initiatiefnemers het gebied Middag-Humsterland op de kaart te zetten en mensen van binnen en buiten de regio te laten genieten van de vele mogelijkheden die klei biedt. De KLEI Week belooft een unieke ervaring te worden waarbij kunst, cultuur en plezier samenkomen in een week vol creatieve en educatieve activiteiten. Een hele mooie opbrengst van de Hackatour editie Westerkwartier!