‘Innovatie in werkgeverschap’ biedt mooie kansen voor gastvrijheidssector

mei 23, 2023 | Vrijetijdseconomie

Op 22 mei vond het event ‘Innovatief werkgeverschap’ plaats in de De Lawei in Drachten. De middag was een samenwerking tussen het onderwijs, de overheid en ondernemers in Noord Nederland. Zo waren Generation Hospitality, Recreatieschap Drenthe, Hospitality Talent Hubs Drenthe, Gastvrij Friesland, Toerisme Alliantie Friesland (TAF), provincie Fryslân, Groningen en Drenthe en Economic Board Groningen bij de organisatie betrokken. Diverse workshops boden aanwezigen inzichten in goed werkgeverschap, digitalisering en innovatief ondernemerschap.

Hospitality Pact
De gastvrijheidssector is van groot belang voor de leefbaarheid in de drie noordelijke provincies. Daarom is het belangrijk dat zij elkaar vasthouden om de goede dingen te doen. ‘Deze middag is de perfecte opstap naar het landelijke Hospitality Pact dat op 29 juni wordt getekend,’ aldus Dick Dijkstra van Recreatieschap Drenthe. In het Hospitality Pact slaat de gastvrijheidssector landelijk de handen ineen om samenwerking te versterken en om zo te komen tot een duurzame arbeidsmarkt en een domein met impact.

Samenwerking onderwijs, overheid en ondernemers

De samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers in de drie noordelijke provincies is erop gericht om elkaar te helpen. Welke ondernemers doen het goed? Hoe komt dat? Er bestaan personeelstekorten waardoor horecagelegenheden niet altijd open kunnen zijn. Hoe bind je personeel aan je onderneming? Hoe sluiten opleidingen aan op de praktijk? Hoe vinden die elkaar? Maar ook: welke innovaties werken? Allemaal zeer relevante vragen waar vandaag over wordt gesproken. Er waren workshops in twee rondes, waar onder meer de volgende ondernemers spraken: Niek Strous van The Market Hotel Groningen, Niels Hoekstra van the Bakery, Nienke de Boer van Omke Jan, Kim van Es van Crazy Holding uit Groningen en Jenz Verbogt, vrijetijdsmakelaar.

Wervelende key note speaker inspireert zichtbaar
Joseph Oubelkas kreeg de zaal muisstil met zijn krankzinnige verhaal over hoe hij zijn onterechte gevangenschap in een Marokkaanse gevangenis overleefde. Dit deed hij met de steun van zijn moeder, die hem 400 brieven had geschreven, en met zijn eigen levenshouding. Gevangenissen in Marokko zijn niet zoals in Nederland, met ieder een eigen cel. Daar lig je letterlijk als sardientjes in een blik te slapen, om-en-om. Hij hield zich voor: achter elke tatoeage, achter elk uniform en onder elke pet zit een persoon, een verhaal; vertel me jouw verhaal. Door echte interesse te tonen in die ander, kreeg Joseph Oubelkas het voor elkaar om zich te onderscheiden. Het had te maken met hóuding, zijn wie je bent. De zaal was sprakeloos. Boodschap aan ondernemers was ook: kijk naar wat je wel hebt, focus, neem je verantwoordelijkheid, stel doelen en behaal ze. Hoe diep je ook zit, je moet het zélf doen. En, als je anderen wilt kunnen helpen, moet je jezelf op nummer één zetten. Zo had hij zich als eerste ten doel gesteld: ik loop deze gevangenis uit met ál mijn tanden.

Personeel werven en houden
Goed, duurzaam werkgeverschap is cruciaal om personeel te binden. Nienke de Boer van Omke Jan heeft met haar partner Jan Bles een prachtig etablissement in Woudsend. Als oud-personeelsbemiddelaar weet ze als geen ander hoe ze horecapersoneel beter aan zich kan binden. Ook is de formule van Omke Jan bewust gekozen: bourgondisch, zonder fratsen maar knetterlekker, samenwerken, transparant en plezier. Alle vezels van het bedrijf ademen dit uit, van kaart en inrichting tot personeelsbeleid. Boeren en tuinders uit de regio komen letterlijk over de vloer om mee te denken over gerechten. Omdat Omke Jan een seizoensbedrijf is, werken ze met vaste krachten en oproepkrachten. Daarnaast zijn er stagiaires en ZZP’ers. Bij Omke Jan staat de mens daarom centraal en is er een shift gemaakt van taak- en kostengerichtheid naar binden. Het team komt op nummer één, we zijn sámen verantwoordelijk, iedereen draagt mee en iedereen is betrokken bij het proces. Nienke Dijkstra richt zich met haar beleid op de talenten en wensen van iedere werknemer met workshops, leuke incentives en uitdagende opdrachten voor teambuilding.

Prachtige voorbeelden die inspireren
De middag was gevuld met nog veel meer prachtige voorbeelden. Niek Strous bijvoorbeeld, vertelde over hoe hij zijn Westcord The Market Hotel in Groningen opbouwde en daarin slaagde, omdat hij weigerde te stoppen met lachen. Niels Hoekstra van the Bakery vertelde over de bizarre reis die hij met zijn onderneming maakte met veel ups en downs en een lockdown erbovenop. Onze eigen Jenz Verbogt verzorgde een workshop over Innovatief Ondernemerschap, aan de hand van het verhaal van de ondernemers van Strandpaviljoen Paterswoldsemeer.

‘We kijken terug op een uiterst geslaagde tweede editie van dit evenement en gaan kijken hoe we deze succesvolle Noordelijke samenwerking verder vorm kunnen geven,’ besloot Marjan Soepboer van de TAF.