Het Kenniscafé XXL: Inzichten van de Generatie Z voor de Vrijetijdssector

jun 6, 2024 | Vrijetijdseconomie

Een dynamische middag in de skybox van FC Groningen bracht ondernemers, onderwijsinstellingen en Gen Z (-studenten)  samen tijdens het Kenniscafé XXL, georganiseerd door Generation Hospitality en het team Vrijetijdseconomie van  Economic Board Groningen. Het doel? Diep duiken in de Gen Z-cultuur, de toekomstige drijvende krachten op de arbeidsmarkt.

Generatiebrug naar inspiratie

Marjan Ottema, studieadviseur Noorderpoort, trapte af met een verhelderende presentatie over generatiedynamiek en de wederzijdse leermomenten tussen generaties. Jenz Verbogt, vrijetijdsmakelaar, ging in gesprek met Theun Heeg, mede-eigenaar van restaurant Florentin, die de aanpak met Gen Z-werknemers belichtte. Communicatie, verwachtingen uitspreken en het belang van een persoonlijke band met het personeel werden benadrukt als sleutelelementen. Eric Datema, MKB-verkenner van GroBusiness, onderstreepte het belang van welbevinden als een cruciale arbeidsvoorwaarde. In een wereld van snelle impulsen, moeten langzame en snelle dopamines hand in hand gaan om Generatie Z gemotiveerd te houden.

Bouwen aan een toekomst

Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we de dialoog met Gen Z voortgezet en hen actief betrokken bij het gesprek  over de arbeidsmarkt in de vrijetijdssector. De studenten waren positief gestemd en waardeerden het kunnen delen van hun mening tijdens de discussies. Voor hen is open communicatie over verwachtingen voorafgaand aan een baan van onschatbare waarde.

Jenz Verbogt, vrijetijdsmakelaar: ” Er zijn volop ideeën opgedaan om de arbeidsmarkt in de vrijetijdssector te doen opbloeien! De weg naar een bruisende toekomst is ingeslagen, waarbij Generatie Z een essentiële rol speelt als motor van vernieuwing en groei.”