Gewonnen idee Hackatour benadrukt bezinningstoerisme en bewustwording in Groningen

jun 5, 2023 | Vrijetijdseconomie

Op maandag 5 juni vond de eerste editie van de Hackatour plaats op het prachtige terrein van Op Maarhuizen in Winsum, waar ondernemers en organisaties zich een dag lang bogen over het vraagstuk van het verlengen van het verblijf van bezoekers in de regio. Uit de vele inspirerende ideeën en pitches sprong één initiatief eruit: De Kop Leeg.

Het winnende team, De Kop Leeg, heeft met hun voorstel een concept bedacht dat bezinningstoerisme en bewustwording in Groningen centraal stelt. Door middel van het ‘de kop leeg maken’ willen zij bezoekers de mogelijkheid bieden om tot rust te komen, bewust te worden van zichzelf en te genieten van de rust en ruimte die Groningen te bieden heeft.

Rust en ruimte

Het doel van het voorstel is om ondernemers en organisaties die actief zijn op het gebied van bewustwording, bezinning, wandelen, wadlopen en andere vormen van rust en ruimte met elkaar te verbinden. Het initiatief richt zich op het koppelen van bestaande projecten en het vergroten van de zichtbaarheid van deze ondernemers voor de doelgroep. Met De Kop Leeg willen de initiatiefnemers Groningen op een vernieuwende manier op de kaart zetten, waarbij de rust en ruimte die kenmerkend zijn voor het Groningse DNA centraal staan. Door dit initiatief hopen ze niet alleen meer bezoekers naar de regio te trekken, maar ook bij te dragen aan het welzijn en de bewustwording van de bezoekers.

Opening door gedeputeerde Mirjam Wulfse

Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de provincie Groningen, opende de eerste editie van de Hackatour. Zij benadrukte in haar opening het belang van vrijetijdseconomie in de provincie en de onderlinge samenwerking die hiervoor nodig is.

Teams van ondernemers, organisaties, onderwijs en overheid gingen samen aan de slag om tot de meest creatieve en innovatieve oplossingen te komen om het verblijf van bezoekers in onze provincie te verlengen.

Van idee naar uitwerking

Na een inspirerende dag ging de jury, bestaande uit Sierdjan Koster van de Rijksuniversiteit Groningen en Gerda Dekker van Noorderpoort, in beraad. Zij benoemden daarna ‘De Kop Leeg’ als winnaar van de eerste editie van de Hackatour. De prijs is een geldbedrag van 5.000 euro en begeleiding van de vrijetijdsmakelaar van Economic Board Groningen om het idee verder tot uitwerking te brengen. De prijs werd uitgereikt door Arjen Nolles, wethouder Recreatie en Toerisme van Gemeente Het Hogeland.

Op naar de volgende editie van de Hackatour

Op de maandagen in juni organiseert Economic Board Groningen de Hackatour. Na de eerste succesvolle editie van afgelopen maandag volgen de andere edities: 12 juni: Eemsdelta en Midden-Groningen, 19 juni: Zuid Oost Groningen en 26 juni: Westerkwartier. Je kan je nog aanmelden!

De Hackatour wordt mogelijk gemaakt door provincie Groningen en Nationaal Programma Groningen.