Poelstra Machinefabriek aan de slag met uitkomsten Smart Industry assessment

feb 14, 2023

Poelstra Machinefabriek bouwt, repareert en onderhoudt machines. Maar bedenkt vooral oplossingen voor technische problemen. Naast productie van onderdelen is Poelstra zich de afgelopen jaren meer gaan toeleggen op technische dienstverlening.

Het familiebedrijf wordt sinds 2005 gerund door Bert Poelstra: ‘We zijn echte probleemoplossers, met 15 man sterk en een werkplaats met moderne machines hebben we alle mogelijkheden voor eenmansbedrijven tot multinationals: we zijn het verlengstuk van veel productiebedrijven en machinebouwers.’ Eind 2022 gaat Bert in gesprek met Maarten Soppe van GroBusiness. Het doel? Uit de waan van de dag en met het Smart Industry assessment kijken waar zaken goed gaan en waar er nog kansen liggen.

Ruim 50 jaar naamsbekendheid

In 1961 begint de vader van Bert Poelstra de machinefabriek. Zelf volgt hij de opleiding werktuigbouwkunde en doet elders ervaring op voor hij in 1997 in de zaak gaat werken. Na acht jaar samen aan het roer, neemt Bert in 2005 het bedrijf volledig over als eindverantwoordelijke.

Met ruim 50 jaar op de teller is de naam Poelstra gevestigd en dankzij actieve mond-tot-mondreclame blijft de toestroom van klanten geborgd. Toch kijkt Bert ook voorbij de traditionele marketing: ‘We staan regelmatig op beurzen, hebben een website en kijken langzaam ook naar de inzet van social media.’

Smart Industry assessment

Bert Poelstra is kritisch: over de kwaliteit in zijn bedrijf, maar ook op het gebied van hulp van buitenaf. Bert: ‘Toen ik in contact kwam met GroBusiness heb ik goed gekeken naar het doel en de werkwijze van hen. Dat ze bij GroBusiness grotendeels werken met (oud-) ondernemers, die een praktische inslag hebben, was voor mij de doorslaggevende factor om het assessment aan te gaan.’ In de gesprekken wordt er ingezoomd op het bedrijf, maar ook vragen over de huidige stand van zaken én een blik op de toekomst komen voorbij. Bert: ‘Het is een spiegel die je voorgehouden wordt. Als ondernemer ben je altijd heel druk. Dankzij GroBusiness kon ik nu even achteroverleunen en praten met iemand die er blanco instaat en je adviseert.’

Van A tot Z door het bedrijf

Tijdens het assessment van de Smart Industry Hub wordt het bedrijf van A tot Z doorgelopen. De conclusie was al tijdens de gesprekken overwegend positief: ‘Als je kijkt naar de markt waar ik in zit, zit onze organisatie bedrijfsmatig goed in elkaar.’ Maar er zijn ook verbeterpunten op het gebied van bijvoorbeeld automatisering en processen. Er liggen kansen voor het aantrekken van nieuwe klanten via bijvoorbeeld social media, maar ook door je als organisatie nog meer te onderscheiden van concurrenten. Bert vat het samen: ‘Hoe kan je een stap meer blijven zetten dan de andere bedrijven om je heen?’ Na de uitkomsten van het assessment wil Bert onder andere op zoek naar een lokaal bedrijf dat met hem innovaties wil ontwikkelen voor zijn organisatie.

Blik op de toekomst

Bert gaat na het assessment aan de slag met de verbeterpunten die zijn gesignaleerd: ‘Groei is voor ons geen doel, maar we willen wel bijblijven. We gaan aan de slag intern met automatisering, willen onze capaciteit uitbreiden en blijven daarnaast onze klanten bedienen met de kwaliteit en service waar zij aan gewend zijn.’ Hij kijkt tevreden terug op het assessment en raadt andere ondernemers aan ook in gesprek te gaan met een onafhankelijke, kosteloze adviseur bij GroBusiness: ‘Soms ontbreekt het ons als Noorderlingen weleens aan lef. Behoudenheid is een kwaliteit, maar we moeten ook vooruit kijken en bijvoorbeeld de technologische ontwikkeling bijbenen. Om daar eens goed naar te kijken helpt het om in gesprek te gaan met een onafhankelijke adviseur met ervaring.’

Gronings bedrijf in de maak- of procesindustrie?

Dan komen we graag bij je langs voor het afnemen van een (kosteloos) Smart Industry assessment. Tijdens het assessment ga je onder begeleiding van onze mkb-adviseurs aan de slag met jouw bedrijf en krijg je inzicht in waar je staat ten aanzien van vele bedrijfscompetenties. Je wordt geïnspireerd ten aanzien van de potentiële stappen voorwaarts. Het is dé manier om gestructureerd na te denken over de toekomst van je bedrijf! Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.