Man staat naast forum in Groningen en kijkt in de verte

Gebruikt jouw bedrijf veel water?

Aan de slag met water voor zekerheid in de toekomst

De grens van drinkwatertekorten komt steeds vaker in zicht. Dit komt doordat er enerzijds meer afname van drinkwater is en anderzijds er steeds drogere lentes en zomers zijn. Om de komende jaren de balans te houden en watertekort te voorkomen worden er door het Waterbedrijf Groningen scherpe maatregelen getroffen. Dit raakt onder andere ondernemers, met name in de industrie.

Water en de industrie

De industrie krijgt alleen nieuwe wateraansluitingen (of uitbreidingen) als drinkwater noodzakelijk is voor het productieproces. Dit betekent dat aanvragen voor bedrijfsuitbreidingen of nieuwe vestigingen niet zonder meer worden goedgekeurd. Dit is dan ook al meer dan eens gebeurd, bijvoorbeeld bij datacenters, maar ook bij de bewatering van de nieuwe zuidelijke ringweg en het waterspektakel op de Grote Markt in Groningen.

Alternatieven voor drinkwater

Er zijn ook oplossingen. In veel processen waar drinkwater wordt gebruikt kan ook minder gezuiverd water gebruikt worden. Bijvoorbeeld door water her te gebruiken bij het spoelen van machines of het ramen wassen. Het hergebruik van afvalwater, rioolwater, gezuiverd industrie water en regenwater biedt de oplossing om watertekorten in de toekomst te voorkomen. Zo voorkomen we ook dat het tekort aan water de groei van de economie remt.

GroBusiness helpt je verder

Voor ondernemers die (veel) water afnemen is het noodzaak om alternatieven te onderzoeken. Waar begin je? En welke partijen zijn er om mee samen te werken? Onze mkb verkenners helpen je verder. We sparren over de mogelijkheden voor jouw onderneming en verbinden je met ons brede netwerk bij onder andere het waterbedrijf en solution providers.

Neem contact op met onze mkb verkenners om de mogelijkheden voor jouw onderneming te verkennen.

Irene van Wijhe

Irene van Wijhe

mkb verkenner, themaspecialist duurzaamheid