Man staat naast forum in Groningen en kijkt in de verte

Personeels-
vraagstukken?

Grip op het vinden, binden en managen van medewerkers

Je bedrijf kan groeien, maar op de veranderingen in de arbeidsmarkt heb je als ondernemer weinig invloed. De arbeidsmarkt is de laatste jaren oververhit geraakt door vergrijzing, toename van ZZP’ers, hoog verzuim en inflatie. Arbeidsverhoudingen zijn ook veranderd: werknemers switchen sneller en makkelijker van baan en zijn minder lang werkzaam voor één werkgever.

Om voorop te blijven lopen als werkgever in Groningen ontkom je niet aan een duurzaam beleid gericht op het welzijn en welbevinden van medewerkers en hun omgeving. Je wilt daarnaast de kansen die de huidige arbeidsmarkt biedt volop benutten, maar ook de bedreigingen zo goed mogelijk het hoofd bieden. Hoe pak je dit aan? Waar begin je en wie kan je daarbij helpen? Ondernemersloket GroBusiness denkt met je mee en wijst je de weg naar de mogelijkheden in de provincie Groningen.

Toenemend ziekteverzuim

Een voorbeeld van een veranderende arbeidsmarkt die invloed heeft op het Groninger mkb zijn de huidige ziekteverzuimcijfers. Het ziekteverzuim is de afgelopen jaren gestegen naar meer dan 5%: in een vicieuze cirkel ontstaat er ook steeds meer ziekteverzuim door toenemend ziekteverzuim. De druk op niet zieke medewerkers wordt (nog) groter als er steeds meer uitval is. Binnen het midden- en kleinbedrijf drukken deze cijfers op het bedrijfsresultaat. Een grote uitdaging, maar wat kan de oplossing zijn?

  • Vitaliteits- en preventieprogramma’s inzetten;
  • Digitalisering, automatisering en robotisering inzetten om werkdruk te verlagen;
  • Verandering van werkzaamheden: zoeken naar alternatieven;
  • Parttimers stimuleren fulltime te werken of een vierdaagse werkweek voor iedereen;
  • Gepensioneerden met een werkwens passend werk bieden.

Een ding is duidelijk: de huidige arbeidsmarktproblematiek vraagt om een creatieve aanpak voorbij de waan van de dag.

Je ziet meer mogelijkheden met de verkenners van GroBusiness

Bij GroBusiness denken we met ons team van ondernemersadviseurs graag mee over arbeidsmarktthema’s zoals ziekteverzuim, werving of behoud van personeel. Dat doen we altijd op maat, met oog voor jouw organisatie.

Ben je ondernemer in de provincie Groningen en wil je weten welke stappen jij kunt zetten om de veranderende arbeidsmarkt het hoofd te bieden met jouw bedrijf? De adviesgesprekken vanuit GroBusiness zijn kosteloos. Neem contact op via 085 – 4010231 of info@grobusiness.nl voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Eric Datema

Eric Datema

mkb verkenner, themaspecialist arbeidsmarkt & HR

Waar kunnen we je mee helpen?

Binnen ons team werken we met specialisten, daarnaast onderhouden we een netwerk met externe experts. Bekijk met welke thema's we allemaal werken!

Financieren

Groeien

Innoveren

Ondernemen

Internationaal

Verduurzamen

Personeel

Sales & marketing