Festivalstories: verzuim en re-integratie

aug 1, 2023 | GroBusiness

Op het GroBusiness Ondernemersfestival was zoveel interessants te horen, er waren zoveel deskundigen die hun verhaal deden. Het zou zonde zijn als je dat hebt gemist. Daarom delen we festivalstories. We lopen de onderdelen van het GroBusiness Ondernemersfestival bij langs: van Ondernemersbühne en Arbeidsmachinekamer tot het festivalplein.

Verzuim en re-integratie door Jaap Adamse

Wie en wat bij verzuim en re-integratie? Jaap Adamse nam je in de Arbeidsmachinekamer mee in de wereld van verzuim en re-integratie. Jaap Adamse is re-integratie- en verzuimspecialist en eigenaar van Meneer Regezma en bedrijvenloket Axsio. Waarom is het van belang om hier als ondernemer aandacht voor te hebben? En hoe kan je door kennis te delen elkaar verder helpen met vraagstukken op dit vlak?

Succesvol bedrijf door verzuimaanpak

“Als ondernemer is het van cruciaal belang om serieus om te gaan met verzuim binnen het bedrijf,” vertelt Jaap. “Verzuim kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, waaronder directe loonkosten en indirecte verlies van productiviteit. Het belemmert de bedrijfsvoering en kan zelfs de tevredenheid van werknemers en hun retentie beïnvloeden. Door te investeren in gezondheidsmanagement en verzuimpreventie kunnen ondernemers niet alleen kosten besparen, maar ook een positieve werkomgeving creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen. Dit draagt bij aan een betere bedrijfsreputatie en het behouden van een productieve en gelukkige werknemers, wat uiteindelijk leidt tot een succesvol bedrijf op de lange termijn.”

Verzuimorganisatie inrichten

Jaap gaat verder: “Het inrichten van een effectieve verzuimorganisatie is key in de verzuimaanpak. Dit begint met het ontwikkelen van een duidelijk verzuimbeleid en het samenstellen van een toegewijd verzuimteam, bestaande uit HR-professionals en leidinggevenden. Het team is verantwoordelijk voor het coördineren van het verzuimproces en het registreren van verzuimgegevens. Ook preventieve maatregelen zijn van belang: door risicofactoren te identificeren en gezonde werkgewoonten te bevorderen, kan verzuim worden teruggedrongen.”

“Een soepele re-integratie van werknemers na verzuim is ook van groot belang, dus zorg voor een duidelijk re-integratiebeleid. Communicatie en bewustwording spelen een rol bij het informeren van werknemers over het beleid en het belang van gezondheid op het werk.”

Netwerk van professionals

Het Axsio-netwerk kan ondernemers helpen hun verzuimorganisatie op orde te krijgen. Jaap is de oprichte van het netwerk. Jaap: “Axsio is een kennisplatform dat zich richt op Gezondheidsmanagement in Noord-Nederland. Het platform brengt meer dan 300 Arbo-, Re-integratie- en HRM-professionals samen om bedrijven en ondernemers te ondersteunen bij vraagstukken met betrekking tot gezondheid, verzuim, re-integratie en preventie.”

Het uiteindelijke doel van Axsio is om bedrijven te helpen floreren als gezonde en productieve organisaties. Door gezondheidsmanagement serieus te nemen en te investeren in het welzijn van werknemers, kunnen bedrijven niet alleen de kosten van verzuim verminderen, maar ook een positieve werkcultuur bevorderen waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en beter kunnen presteren. Meer weten over het Axsio-netwerk? Bekijk de website en neem contact op.

Wil je eens sparren over arbeidsmarkt of personeel? Neem dan contact op met een business verkenner van GroBusiness.