Festivalstories: pecunia

jul 31, 2023 | GroBusiness

Op het GroBusiness Ondernemersfestival was zoveel interessants te horen, er waren zoveel deskundigen die hun verhaal deden. Het zou zonde zijn als je dat hebt gemist. Daarom delen we festivalstories. We lopen de onderdelen van het GroBusiness Ondernemersfestival bij langs: van Ondernemersbühne en Proeftuin Digitaliseren tot het festivalplein.

Ontdekkingstocht van financieringsmogelijkheden

Je bedrijf uitbreiden? Nieuwbouw plegen? Groeiambities? Werkkapitaal? Grote plannen hebben investering nodig. Op het festivalplein konden bezoekers aanschuiven bij financieringspartijen. In korte tijd maakte je kennis met de mogelijkheden voor jouw businessplan. Zo kon je speeddaten met onafhankelijke financieringsadviseurs Credion, Unvolt en Financieringsgilde, investeerder Boost-Up, risicofinancier Groninger Groeifonds en de fondsen en stimuleringsmaatregelen van de NOM. We gaan met drie van deze partijen in gesprek. Wat was hun boodschap aan de ondernemers?

Bomen in het bos

Heb jij als ondernemer plannen, maar zijn de mogelijkheden van financiering voor jou onvoldoende bekend? Schakel dan een onafhankelijk adviseur in die de regio kent en die zijn netwerk beschikbaar stelt om jou verder te helpen. Eén van deze onafhankelijke adviseurs is Martin Kanon van het Financieringsgilde. Martin: “Ondernemers met plannen zien soms door de (digitale) bomen het bos niet meer. In de provincie Groningen ontzorg ik ondernemers in hun financieringstraject, ben ik sparringspartner en help ik ondernemers bij het vinden van de juiste financiering. Er zijn heel veel soorten financiering beschikbaar, ik zet mijn netwerk in om voor de ondernemer de perfecte puzzel te leggen. Ik houd van korte lijnen, communiceer rechtstreeks en houd van persoonlijk contact.”

“Graag geef ik ondernemers mee dat ze op tijd een adviseur inschakelen. Door al vanaf het begin te sparren met een onafhankelijk adviseur komen jouw ondernemersplannen beter tot z’n recht en krijg je een beter inzicht in de financieringsmogelijkheden die er zijn.”

Realiseren van je financiering

Het inschakelen van een onafhankelijke adviseur zorgt ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt die het beste bij jouw plannen past. Een andere onafhankelijke adviseur is Ronald Seinen van Credion. Ronald: “Het financieringslandschap is onoverzichtelijk geworden nu meer dan 50% van de mkb financieringen non-bancair is. Wij wijzen niet alleen graag de weg maar zorgen ook dat financiering gerealiseerd wordt. Hierbij wordt niet alleen de best passende oplossing gerealiseerd maar ontzorgen en ontlasten we de ondernemer ook maximaal.”

“Laagdrempelig contact met een onafhankelijk adviseur zorgt ervoor dat ondernemers hun kansen beter benutten. Het festival was hiervoor een uitstekende plek. Zo hebben we op het festival twee start-up/scale-ups gesproken om na het festival verder te sparren.”

Verder waar anderen stoppen

Een groot deel van de plannen is voor een groot deel te financieren met reguliere financieringen en aanvullende fondsen. Echter zit het venijn vaak in de staart. Emma Schakel van het Groninger Groeifonds biedt risicofinancieringen. Emma: “Vaak maken wij de begroting rond, zorgen voor het laatste stukje financiering. Aan de andere kant zijn we regelmatig de financier die als eerste instappen. Doordat wij het grootste risico nemen, durven andere financiers ook in te stappen.”

“Het Groninger Groeifonds biedt achtergestelde leningen voor of neemt een aandeel in bedrijven die in Noord-Groningen gevestigd zijn, zich daar willen vestigen of plannen met een aantoonbare economische impact in de regio hebben. Waar anderen risico’s zien, zien wij kansen. Wij letten sterk op potentie en de uiteindelijke impact die een onderneming of investering kan maken. Heb je een goed businessplan en durven andere financiers geen of niet genoeg geld te lenen? Wij gaan verder waar anderen stoppen.”

De mkb business verkenners van GroBusiness denken mee in het vinden van de meest passende financieringen en regelingen in de provincie Groningen. Ook als je nog geen concreet businessplan of begroting hebt. Verken je financieringsmogelijkheden met GroBusiness.