Festivalstories: duurzaam doen

jul 28, 2023 | GroBusiness

Op het GroBusiness Ondernemersfestival was zoveel interessants te horen, er waren zoveel deskundigen die hun verhaal deden. Het zou zonde zijn als je dat hebt gemist. Daarom delen we festivalstories. We lopen de onderdelen van het GroBusiness Ondernemersfestival bij langs: van Ondernemersbühne en Proeftuin Digitaliseren tot het festivalplein.

Duurzaam ondernemen?

Veel ondernemers zijn in welke vorm dan ook bezig met verduurzaming. Sommigen maken al grote stappen richting een circulair proces, anderen zetten kleinere stappen om hun footprint te verkleinen. Hoe dan ook is duurzaam ondernemen een topic wat je bezighoudt. Dat kan ook haast niet anders want het draagt bij aan een duurzamere toekomst, je voldoet ermee aan klantverwachtingen en het levert kostenbesparingen op.

In het Duurzaam Doen Plantsoen op het festivalplein vonden we Micha Klaarenbeek van Ecoras en Jakob Zwinderman van het IHOG (Innovatiehub Oost-Groningen). Twee organisaties die ondernemers verder helpen met verduurzaming.

Transitie

Het verminderen van CO2-uitstoot, gebruik van duurzame materialen, implementeren van energiebesparende maatregelen en recycling van afval. Zo maar een greep uit duurzame maatregelen die wel voor de hand liggen, maar lang niet altijd makkelijk te implementeren zijn. Micha: “Wij helpen organisaties met hun transitie naar een duurzame en circulaire economie. Dit doen we onder andere door inzicht te geven in milieuprestatie (LCA/CO2). Ook helpen we bedrijven in hun zoektocht naar circulaire materialen en de implementatie van nieuwe circulaire verdienmodellen.”

Meten is weten

Micha vervolgt: “Ga bij de afweging of iets ‘duurzaam of circulair’ is niet altijd af op je gevoel. Zo kan een product een relatief hoge CO2-voetafdruk hebben, maar is het wel erg circulair. Hierdoor kan het materiaal dus langer in de waardeketen blijven en levert het dus op langer termijn minder CO2 op. Meten is dus weten. Met het laten maken een Levenscyclusanalyse (LCA) of CO2-voetafdrukken kan je de milieueffecten van jouw product of bedrijf in kaart brengen en op basis hiervan effectieve en duurzame vervolgstappen zetten.”

Duurzame materialen

Met name in de maakindustrie is het gebruik van duurzame materialen een kans. Alleen daar is wel innovatie voor nodig. Het IHOG experimenteert om nieuwe materialen mogelijk te maken. Jakob: “De grondstoffen van Oost-Groningen hennep, magnesium en aardappel zijn voor ons de basis. Met deze grondstoffen maken wij duurzame circulaire producten. Denk hierbij aan voeding, cosmetica, bouwmaterialen en meubilair.”

Innovatiekracht

Jakob benadrukt dat voor innovatie samenwerking nodig is. Jakob: “Er is sterke innovatiekracht in Oost-Groningen en de samenwerking die wij als IHOG al jaren tussen ondernemers, onderwijs en overheid hebben is een succes. Om stappen in verduurzaming te zetten raad ik dan ook aan om samen te werken met andere (lokale) ondernemers, overheidsorganisaties en onderwijs. Want uit ervaring weet ik: daar komen mooie zaken uit!”

Ben je benieuwd of Ecoras jou kan helpen om duurzamen stappen te zetten? Kijk dan op de website.

Wil je weten of het IHOG grondstoffen heeft ontwikkeld die jouw bedrijf verder helpen? Klik dan hier voor de website.

Zoek je een gids in het woud van verduurzaming? Neem dan contact op met een business verkenner van GroBusiness. Wij helpen je graag op weg en verbinden je met de juiste partijen.