Het Halve Ambt: Koffie, kampeerplekken en kalmte tussen Warfhuizen en Wehe-den Hoorn 

jul 8, 2025

Hoe een erfenis, een droom en een subsidie leidden tot Het Halve Ambt 

In een lommerrijk stukje tussen Wehe-den Hoorn en Warfhuizen ligt een plek waar je zomaar zou kunnen verdwalen in de geur van versgemalen koffie en het geritsel van tentdoek. Hier bouwt Anthon Keuchenius – journalist, koffiebrander en gastheer –, samen met Sandra Kiela– neerlandica en gastvrouw- , aan Het Halve Ambt, een kleinschalige natuurcamping gecombineerd met een koffiebranderij. “Het is hier rustig en donker. Je kunt je gang gaan en het uitzicht over het Groninger landschap is bijzonder. Dit is de camping waar ik zelf ook had willen staan.” 

Achter de idyllische plek in opbouw schuilt een gedegen plan. Een plan dat met de begeleiding van Eric Datema, mkb-verkenner bij GroBusiness, programma van Economic Board Groningen, en in die rol ook projectversneller voor Nationaal Programma Groningen, werd ingediend voor subsidie van het Impulsloket 

Van Utrecht naar het uiterste noorden 

Na 25 jaar in Driebergen ontstonden er na een erfenis verhuisplannen bij Anthon en Sandra: “We waren hier al eens op het terrein geweest, mijn nicht woont op hetzelfde erf. Toen het huis en de grond vrijkwamen, zijn we serieus gaan kijken. In het verleden zat hier al een camping – die vergunning bestond nog en dus besloten we ervoor te gaan.” 

Naast koffiebrander en gastheer is Anthon al jaren freelance journalist in het Midden-Oosten. De overgang lijkt groot, maar Anthon ziet veel parallellen: “Ik hou van de woestijn, van open vlaktes. Hier, in Groningen, voel ik me net zo senang. Groningers zijn helemaal niet zo stug als er beweerd wordt: wel duidelijk. Er woont hier in de omgeving veel leuk volk.”  

“Als je wacht tot je pensioen, ben je te laat.”

De juiste impuls op het juiste moment 

Via het Impulsloket van Nationaal Programma Groningen kwam hij in contact met Eric Datema. Als mkb-verkenner bij GroBusiness is Eric gewend om ideeën te toetsen, plannen te verscherpen en ondernemers te helpen bij het realiseren van hun visie. Eric: “Toen we elkaar in juni spraken, was het idee voor het Halve Ambt er al. Maar een goed idee is nog geen kant en klaar plan om in te dienen voor een subsidie bij het Impulsloket. Je moet precies weten wat je wilt, waar het geld naartoe gaat, en of dat past binnen de criteria.” De regeling biedt tot €25.000 subsidie voor kleine ondernemingen. De subsidie is bedoeld voor plannen die een echte impuls geven aan de onderneming en de regio. 

De plannen van Anthon omvatten de opzet van een koffiebranderij en een natuurcamping. Voor de laatste was sanitair realiseren de prioriteit – dat moest in orde zijn voor een serieuze camping. Eric hielp bij het opstellen van een heldere begroting, gaf advies over het aanscherpen van het plan en bracht structuur aan in de stappen richting financiering. “De ondersteuning van Eric was heel richtinggevend,” zegt Anthon. “En hij past zijn stijl aan op wie hij tegenover zich heeft. Dat kan hij goed.” 

Zonder netwerk geen voortgang 

Ook het netwerk dat Eric ontsluit helpt: “Ik had hier nog geen netwerk,” vertelt Anthon. “Eric stuurde allerlei adressen door en bracht me in contact met andere ondernemers en initiatieven. Nu weet ik beter hoe de hazen hier lopen.” 

Eric ziet zijn rol als meer dan alleen adviseur. “Ik activeer ondernemers in het netwerk en zie de verbindingen als een onderdeel voor succes. Alleen al in een straal van 5 kilometer in deze omgeving zijn het afgelopen jaar drie mooie initiatieven uit de grond gestampt. Allemaal gericht op de vrijetijdseconomie: door deze initiatieven te verbinden wordt de impact nog groter. Goed voor de ondernemer, goed voor Groningen.” 

“Ik wil het evangelie van goede koffie verspreiden. Koffie die iets oplevert voor de producent én goed smaakt, vers gebrand.”

Een plek voor ontmoeting en smaak 

Inmiddels zijn Anthon en Sandra vanaf september woonachtig in de boerderij. De camping opent stap voor stap, met plekken voor tenten, een pipowagen, een kamer via Natuurhuisje en natuurlijk: de koffiebranderij. “Ik wil het evangelie van goede koffie verspreiden. Koffie die iets oplevert voor de producent én goed smaakt, vers gebrand.”   

Winterkamperen? Ook dat moet kunnen. “We willen het hele jaar door open zijn, vooral voor mensen die een paar dagen blijven of op doorreis zijn. Dit is een goede uitvalsbasis.” 

Wat het verhaal van Het Halve Ambt zo bijzonder maakt, is de timing en de levensfase, Anthon: “Wij zijn zestig, en de meeste mensen bouwen dan af. Wij bouwen juist op. Dankzij een erfenis konden we groot denken en nú doen. Als je wacht tot je pensioen, ben je te laat.” Toekomstplannen zijn er genoeg, maar het mag allemaal rustig ontstaan: “We doen alles op z’n tijd en groeien mee met wat en wie zich aandient.” 

Plannen met impact 

Voor Anthon is de meerwaarde van GroBusiness helder: het persoonlijke contact, de praktische hulp en het netwerk. “Eric is duidelijk en prettig. En vooral: hij begrijpt wie hij tegenover zich heeft. Geen overbodige verhalen, hij is gewoon to the point.” Eric is blij dat hij het Halve Ambt een impuls heeft kunnen geven: “Het verhaal van het Halve Ambt laat zien waar het om draait in mijn werk: iemand met een goed idee helpen dat idee te vertalen naar een concreet plan, mét impact.” 

  • GroBusiness is het ondernemersportaal voor mkb in de provincie Groningen en is een programma van Economic Board Groningen. Meer weten over de ondersteuning van GroBusiness? Ga naar grobusiness.nl 

Dit artikel is ook verschenen in Kijk op het noorden.

Fotografie: Stella Dekker.