Man staat naast forum in Groningen en kijkt in de verte

Programma Onderwijs

Jongeren enthousiasmeren voor ondernemerschap en technische beroepen

Doel: jongeren kennis laten maken met en enthousiasmeren voor ondernemerschap en technische beroepen

Doelgroep: scholieren in Noord- en Midden-Groningen

Looptijd: 2016 – 2020

Programmapartners: provincie Groningen en de gemeenten uit Noord- en Midden-Groningen

Scholieren aardbevingsgebied op voorsprong

De jeugd heeft de toekomst! Daarom heeft Economic Board Groningen onderwijsprogramma’s ontwikkeld en financiert lesprogramma’s op het gebied van ondernemerschap, techniek en ICT. De lesprogramma’s worden uitgevoerd op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeenten Het Hogeland, Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Midden-Groningen.

Wat hebben we gedaan?

Ondernemerschap in het onderwijs

Door ondernemerschap in de regio te stimuleren, hopen we Noord-Groningen een boost te geven en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio te houden. Het doel van de lessen over ondernemerschap is om leerlingen in Noord-Groningen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor ondernemerschap. Daarnaast is het belangrijk om al jong ‘21th century skills’ te leren, want geen enkele sector werkt in de toekomst zonder ICT. Ook techniek wordt steeds belangrijker.

De lesprogramma’s worden ontwikkeld en uitgevoerd door onderstaande organisaties. Alle partijen zijn specialist binnen hun vakgebied en hebben veel ervaring binnen het onderwijs. Economic Board Groningen ondersteunt het totaalpakket.

ICT onderwijs

Basicly geeft ICT- en technologieonderwijs, waarbij docenten opgeleid worden om les te geven in onder andere programmeren, mediawijsheid, internetveiligheid, robotica, How to Google en meer. Met ingang van schooljaar 2018/2019 wordt dit programma gecoördineerd door Kansrijke Groningers, het samenwerkingsverband van scholen in het aardbevingsgebied.

  • Meedoen? Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de website van Basicly.
  • Eigen bijdrage school: geen

Ondernemersvaardigheden

Jong Ondernemen helpt jongeren hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Zo leren ze wat er allemaal mogelijk is, hoe leuk het is en wat je moet weten en kunnen. Dit kun je natuurlijk alleen maar leren van ondernemers zelf, daarom staan die regelmatig voor de klas.

3D printer maken

3Dkanjers heeft een leerlijn voor 3D-printen ontwikkeld, waarbij de leerlingen zelf een 3D-printer bouwen. Zo maken ze op een uitdagende en onderzoekende manier kennis met wetenschap, techniek, onderzoek en ontwerp. En het leuke is: als de printer klaar is, gaan ze hem zelf gebruiken! Alle scholen uit de regio hebben gebruik kunnen maken van een subsidie om een 3Dkanjer project met korting te kopen. 3D Kanjers organiseert 5 jaar lang – de levensduur van de printer – activiteiten om de printer op een leuke en leerzame manier te gebruiken.

De Jonge Onderzoekers: wetenschap & techniek

De Jonge Onderzoekers verzorgt wetenschap- en techniekworkshops voor alle basisscholen in het werkgebied van Economic Board Groningen. Tijdens de workshops draait het om creativiteit en een onderzoekende houding! Leerlingen werken met echt gereedschap en bijzondere materialen zoals elektromotortjes, mini-zonnepanelen of LED-lampjes. De workshops van De Jonge Onderzoekers zijn uitdagend en stimuleren kinderen om hun eigen ideeën vorm te geven.

Basisscholen in het werkgebied van Economic Board Groningen kunnen kiezen uit de volgende workshops:

  • Techniekcircuit van 1,5 uur. Kosten per klas: € 400. Eigen bijdrage school: € 100
  • Techniekles van 3 uur. Kosten per klas: € 500. Eigen bijdrage school: € 150

Kijk voor meer informatie over workshops voor scholen op www.djog.nl/eemsdelta. Aanmelden kan via eemsdelta@dejongeonderzoekers.nl

De Jonge Onderzoekers: locatie Appingedam 
In mei 2019 is de De Jonge Onderzoekers een nieuwe locatie gestart in Appingedam, in een technieklokaal van het Noorderpoortcollege. De nieuwe locatie wordt opgezet met financiële steun van Economic Board Groningen. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar uit Appingedam, Delfzijl, Loppersum en omgeving, die graag met techniek bezig zijn en het leuk vinden om zelf iets te maken of te bouwen, zijn van harte welkom.

Kansrijke Groningers

In november 2018 is de vereniging Kansrijke Groningers opgericht, een samenwerkingsverband van schoolbesturen voor het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs en diverse noordelijke bedrijven. Inmiddels zijn alle 22 onderwijsbesturen uit Noord- en Midden Groningen lid. Leerkrachten, docenten, mentoren, decanen, teamleiders, bestuurders en bedrijven werken samen aan toekomstproof onderwijs en een goede aansluiting op de (toekomstige) arbeidsmarkt. Kansrijke Groningers is opdrachtgever van de onderwijsprogramma’s die Economic Board Groningen subsidieert.

Betrokken collega’s

Michelle Moret

Michelle Moret

programmamanager