Wotan uit Hoogezand heeft dankzij financiering vanuit het Groninger Groeifonds van Economic Board Groningen en vanuit de Rabobank meerdere machines overgenomen van Amca uit Ten Post, dat in 2020 de deuren moest sluiten. Wotan is een metaalbewerkingsbedrijf, gespecialiseerd in CNC verspaningswerkzaamheden (draai- en freeswerk). Het bedrijf levert onderdelen aan diverse bedrijven in de regio en enkele bedrijven in Duitsland. Ken Dijk, eigenaar van Wotan, heeft door de overname vier medewerkers aangenomen. Twee van hen werkten eerst bij Amca.
Van passie naar eigen bedrijf
Het verspanen en alles wat daarbij komt kijken is al van jongs af aan een passie van ondernemer Ken. Toen hij als productieleider bij Amca werkte, was Ken Dijk ook al enkele jaren kleinschalig ondernemer op het gebied van advisering van verspanen. Verspanen is de verzamelnaam voor vormen van metaalbewerking waarbij door middel van verwijdering van materiaal de gewenste vorm wordt verkregen. Zijn eenmanszaak met een paar machines is afgelopen jaar uitgegroeid tot een volwaardig verspaningsbedrijf met een pand in Hoogezand en meerdere medewerkers in dienst. Het bedrijf kreeg de naam Wotan.
Producent van CNC-onderdelen en hydraulische stuurschuiven
“Als je om je heen kijkt zie je ontzettend veel producten die CNC bewerkt zijn”, vertelt Ken Dijk. “CNC staat voor ‘computer numerical control’. Een kopje is bijvoorbeeld gemaakt met behulp van een mal die CNC bewerkt is. En een auto of een computer bestaat ook uit allemaal CNC-bewerkte onderdelen. CNC machines zijn computergestuurde machines voor het frezen van diverse materialen.”
Naast allerlei CNC-maatwerk is Wotan gespecialiseerd in het produceren van hydraulische stuurschuiven. “Hydrauliek zie je onder andere terug op graafmachines”, legt Dijk uit. “Deze bevatten meestal een pomp die hydraulische olie rondpompt. De olie gaat naar een cilinder die ervoor zorgt dat de giek van de kraan omhoog en naar beneden gaat. Een hydraulische stuurschuif zorgt ervoor dat de olie gedoceerd naar de cilinder gaat.”
Om de hydraulische stuurschuif exact aan te laten sluiten is een zeer precieze nabewerking van het gat nodig. Dit gebeurt met een hoonmachine, die Wotan naast de CNC machines ook heeft overgenomen van Amca.
Klantbehoefte
Wotan Levert onderdelen aan bedrijven in de regio die zich voornamelijk bezighouden met duurzame energie en o.a. recycling. “Wij vinden het mooi dat we op deze manier kunnen meewerken aan verduurzaming. Wotan wil zich zoveel mogelijk verbinden met duurzaamheid en een bijdrage leveren waar mogelijk. Wotan doet aan kleinschalige- en enkelstuks productie. Wanneer je als bedrijf snel en vakkundig CNC bewerkte materialen nodig hebt dan kan Wotan je van dienst zijn.”
Dijk is blij met de prettige samenwerking met Zuur Metaalbewerking, gevestigd in hetzelfde pand in Hoogezand. Zo heeft Zuur Metaalbewerking Wotan onder andere in contact gebracht met een aantal grote klanten.
Waarom Groninger Groeifonds?
Voor de aanschaf van de machines heeft Ken Dijk financiering aangevraagd bij de Rabobank en het Groninger Groeifonds van Economic Board Groningen. Dijk zocht eerst contact met de Rabobank. Deze stelde voor om te kijken of de financiering in gezamenlijkheid met het Groninger Groeifonds rond kon komen. Het Groninger Groeifonds verstrekt achtergestelde leningen en participeert in bedrijven. Het fonds steunt kleine bedrijven, MKB-bedrijven en grotere bedrijven in Noord- en Midden-Groningen. “Ik kende het Groninger Groeifonds al van naam, maar het leek voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Ik had niet verwacht dat ik hiervoor in aanmerking kwam,” aldus Dijk. “Het contact met het Groninger Groeifonds was super. Zij hebben ons enorm ondersteund en hebben ervoor gezorgd dat de financiering vanuit het Groninger Groeifonds en de Rabobank op tijd rondkwam.”
Veronique Jeunhomme, investeringsmanager bij het Groninger Groeifonds:“Ken heeft zijn zaakjes goed voor elkaar, een echte doorzetter die kansen ziet en er voor gaat. Door het overnemen van een deel van de machines en een aantal werknemers van oud Amca draagt Wotan bij aan behoud en groei van kennis en werkgelegenheid in onze prachtige regio. Doelstelling van het Groninger Groeifonds is om dergelijke bedrijven verder te laten groeien en we waren dan ook blij met de introductie door de Rabobank.”
Edwin Hollander, accountmanager Rabobank: “Als Rabobank kijken we niet alleen naar de producten in onze eigen schappen, maar juist ook naar de mogelijkheden bij partners. Zo dragen we bij aan de droom van Ken Dijk en dat van Wotan. Goed voor de ondernemer, maar ook goed voor een duurzaam ondernemersklimaat in de regio.”
Toekomstdroom
“We hebben prachtige machines en gaan hier hard mee aan de slag”, aldus Dijk. “Onze droom voor de toekomst? We willen uiteindelijk verder groeien en investeren in machines voor nog grotere producten. We merken dat daar veel vraag naar is.” Het pand in Hoogezand biedt mogelijkheden voor groei. “We hebben de ruimte. Ik verwacht dat het nog wel even duurt voordat we een nieuwe machine aanschaffen. Maar als het eenmaal zover is kan het snel gaan.”
Over het Groninger Groeifonds
Het Groninger Groeifonds verstrekt achtergestelde leningen en participeert in bedrijven. Het fonds steunt starters én mkb-en grootzakelijke bedrijven die hier al zijn gevestigd óf die zich hier willen vestigen. Lees meer over het Groninger Groeifonds.