Op bezoek bij Marieke Homan, de bedenker van Nachtzon by Lula, duurzame buitenverlichting op solar. Even robuust als vernuftig, dat is stiekem het geheim. Wat een goed idee eigenlijk. Marieke houdt niet van halve maatregelen, dat wordt snel duidelijk. Als je haar met de kettingzaag in de weer ziet, de boormachine alvast in de aanslag in de heupzak van haar overall, dan denk je meteen: die heeft altijd al timmerman willen worden. Klopt dat, Marieke?
“Nou nee. Ik heb lang in het onderwijs gewerkt, daarna een tijd bij de onderwijsvakbond. Ik had het daar niet meer naar mijn zin; het ging me vaak niet snel genoeg. Ik wil resultaat zien, dingen verbeteren! En liefst vlug een beetje. Nu heb ik de tijd van mijn leven; lekker de handen uit de mouwen. Aanpakken. Straks weer even zakendoen op de laptop.”
We mogen een kijkje nemen in haar werkplaats, die alweer een beetje te klein dreigt te worden. Want er is veel belangstelling voor de Lula Nachtzon. Marieke levert al aan kopers in het hele land, maar ook in België en Duitsland. Particulieren, tuincentra, hoveniers.
Producten waar de zon van gaat schijnen
De Nachtzon lamp voor buiten, dat zijn er eigenlijk twee. Lula maakt namelijk een stoere, ronde variant en een al even stoere vierkante. Ze heten ‘Natuur’ en ‘Ambacht’. Dan heb je meteen de kern te pakken van het hele businessplan. Ze kunnen tegen een stootje en ze doen het heel goed in een natuurlijk ogende tuin, langs de paden op een groot recreatiepark of op een camping in de duinen. Het is buitenverlichting voor buitenmensen. Zo op het eerste gezicht een ruwe boomstam of een stevige meerpaal bij een aanlegsteiger. De kap voor de zonnecellen maakt Marieke naar wens van roestvrij staal of van Cortenstaal, dat lekker authentiek mag roesten.
Marieke: “Je hebt meer buitenlampen op gratis zonne-energie. Daar wilde ik met kop en schouders bovenuit steken. Ik wilde in de eerste plaats de solar ledlamp uit het verdomhoekje halen. Die heeft nogal een slecht imago. Snel kapot, niet echt fraai. Toen ik nadacht over het product dat ik met mijn bedrijf wilde gaan leveren, wilde ik het dus helemaal anders gaan doen. Ik koos bewust voor 100% ambachtelijk, met een lekker lange levensduur.”
Van Drenthe naar Groningen
Stel, je bent een Drentse ondernemer, met een origineel idee en een goed businessplan, allemaal bedacht op Drentse bodem. Dan kun je bij het MKB Fonds Drenthe aankloppen voor een lening. Dat deed Lula. Die aanvraag voor financiering was zelfs al goedgekeurd, na de gebruikelijke, zorgvuldige procedure. Niks stond een sprankelende start meer in de weg.
Totdat Lula de ideale locatie vond om de grootse plannen ook écht tastbaar groot te maken. Een pand met mogelijkheden, aan de Woldweg in Kropswolde. Niet zo ver van het Drents-Groningse Zuidlaardermeer, alleen ook nét een paar honderd meter aan de andere kant van de provinciegrens. Officieel gemeente Midden-Groningen. Hoe graag het MKB Fonds Drenthe de samenwerking ook had willen voortzetten, dat mocht ineens niet meer. Groningen is simpelweg geen Drenthe.
Samenwerking met de Impulslening
Investeringsmanager Emma Schakel van de Impulslening legt uit: “De verschillende regionale fondsen werken nauw samen, maar ieder fonds heeft zijn eigen governance. Wat steeds voorop staat bij alles wat we doen: we willen de ondernemer in het noorden zo goed mogelijk helpen. Dus aarzelden mijn ‘Drentse’ collega’s niet lang; ze namen contact op met het de Impulslening, met de vraag: zou Lula niet heel goed bij jullie in het fonds passen? Wij vonden van wel. Het betekende dat ik een nieuwe aanvraag moest voorbereiden, een voorstel dat opnieuw onbevooroordeeld goedgekeurd diende te worden, dit keer door onze directie. Vanzelfsprekend hebben we daarbij gebruik gemaakt van elkaars kennis; alles wat ze bij het MKB Fonds Drenthe al wisten over de achtergrond en de ambities van Lula. Zo is het nu toch gelukt om met vereende krachten de financiering rond te krijgen.”
Impulslening tot 100.000 euro
Emma gaat verder: “Het gaat in dit geval om het soort lening dat we ‘impulslening’ noemen. Dat wil zeggen: met de (minder zware) standaardvoorwaarden die gelden bij een lening tot 100.000 euro. Die heeft een beoogde looptijd van 6 jaar, tegen 7% rente. Bij zo’n relatief bescheiden aanvraag is een verkort proces gebruikelijk. We beoordelen iedereen even zorgvuldig, maar het kan natuurlijk geen kwaad om ook pragmatisch te blijven op de momenten dat iedereen daarmee geholpen is. De ondernemer én de samenleving!”
Meer weten?
Ben je benieuwd of de Impulslening iets voor jou kan betekenen? Kijk dan bij de impulslening of het Groninger Groeifonds.