EAZ Wind en Groninger Groeifonds inspireren regionaal ondernemerschap

nov 30, 2023

In een tijd waarin de energietransitie haar eerste stappen zette en de provincie Groningen worstelde met gas gerelateerde vraagstukken, begon het verhaal van EAZ Wind als een bescheiden briesje. Bijna tien jaar geleden kwamen Aard Duivenvoorden, Bart Claessen, IJssebrand Ziel en Sjouke Ritsema op het idee van de kleine windmolens in hun zoektocht naar hernieuwbare energiebronnen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een krachtige wind van verandering en is de kenmerkende erfmolen niet meer weg te denken uit het Groninger landschap.

Innovatieve erfmolens met houten wieken

Met 750 geplaatste windmolens heeft EAZ Wind zich snel ontwikkeld tot een team van 80 toegewijde medewerkers. Het bedrijf staat niet alleen bekend om hun innovatieve erfmolens met houten wieken, maar ook om hun sterke focus op draagvlak mede door een goede landschappelijke inpassing. Daarnaast staan klantrelaties centraal: “Klanten zijn voor ons een netwerk van ambassadeurs; onze kleine windmolens blijven zeker 20 jaar in de publieke ruimte staan”, benadrukt operationeel directeur Duivenvoorden.

Synergie in de regio

De betrokkenheid van EAZ Wind bij lokale gemeenschappen en beleidsmakers speelde een cruciale rol in de groei en acceptatie van hun product. Ze werken dan ook nauw samen met andere mkb-bedrijven in het Noorden: “Wij vinden het belangrijk om de synergie op te zoeken en de kennis uit de regio te gebruiken”, zegt Duivenvoorden. Het bedrijf is bovendien toegewijd aan duurzaamheid op alle fronten, van energieconsumptie tot circulaire productieprocessen.

Impuls voor mkb

Het Groninger Groeifonds is een waardevolle partner geweest in de ontwikkeling van EAZ Wind. Het fonds van Economic Board Groningen en de provincie Groningen draagt bij aan economische groei, werkgelegenheid en bedrijvigheid in het hoge noorden. “Wij willen graag de Groningse economie een impuls geven, door nieuwe plannen en vooruitgang te helpen realiseren bij mkb’ers” zegt investeringsmanager Gijs Vermeer. De lening van het Groeifonds bood EAZ Wind niet alleen zekerheid in werkkapitaal, maar hielp ook bij het verkrijgen van bredere financiering met andere partners. Hierdoor kreeg het bedrijf de ruimte om een professionaliseringsslag te maken en nieuwe markten te verkennen.

Rol Groninger Groeifonds

Onder de slogan “Het Groninger Groeifonds durft meer!” verstrekt het fonds financiering aan bedrijven die zich in Noord-Groningen bevinden, willen vestigen, of plannen hebben met aantoonbare economische impact in de regio. Waar anderen risico’s zien, ziet dit fonds kansen. Omdat het Groninger Groeifonds het grootste risico neemt en daarmee vertrouwen geeft, durven andere geldschieters ook in te stappen.

Partnerschap

Duivenvoorden raadt elk bedrijf de samenwerking aan: “Het hebben van een partner zoals het Groeifonds is enorm waardevol; ze kunnen snel handelen, actief meedenken en werken als katalysator voor groei.” Onlangs is het partnerschap uitgebreid met een nieuwe lening, “waardoor we onze aanstaande marktuitbreiding met vastberadenheid kunnen uitvoeren,” legt Duivenvoorden uit. Vol vertrouwen kijkt EAZ Wind naar de toekomst en hun plannen om verder te groeien in binnen- en buitenland, met dank aan het Groninger Groeifonds.

Dit artikel is eerder verschenen in Dagblad van het Noorden van zaterdag 25 november 2023.