A7 carwash een aanwinst voor de regio

mei 17, 2023

Een ondernemer pur sang, dat is Dennis Pruis van A7 Carwash. Afgelopen november opende hij zijn wasstraat in Kolham, aan de rand van Hoogezand, langs -het zal je niet verbazen- de A7. Voor de opening ging grondig marktonderzoek en een doordacht businessplan vooraf. Inmiddels een aantal maanden op weg en meer dan 25.000 gewassen auto’s verder een ware toevoeging voor de omgeving.

Marktonderzoek

Dennis Pruis komt uit de wereld van asbest verwijdering. Samen met een compagnon had hij een succesvol bedrijf hierin. Na een aantal jaren het bedrijf te hebben gerund begon het te kriebelen om eens wat anders te gaan doen. Hij kocht de grond langs de A7. “Het was een veelbelovende plek, de McDonalds zou er openen en ook een Avia tankstation wordt er gerealiseerd. Ik ben gaan kijken naar wat de mogelijkheden waren, wat mist er nog in de omgeving? Wat is een goede business case?”

“Na onderzoek kwam ik op het idee van de wasstraat. Ik heb zo’n 400 wasstraten bezocht in binnen- en buitenland, heel Europa ben ik doorgereisd. Zo ben ik het plan voor de A7 Carwash gaan vormen, alle plussen en minnen meegenomen en geleerd hoe ik een duurzame, efficiënte en kostenvriendelijke wasstraat neer kon zetten. Alles heb ik zelf bedacht: alle details, de rijroute, verdiept kassahokje, enzovoorts.”

Financieringsplaatje rond krijgen

Voor de financiering van de wasstraat ging Dennis niet over één nacht ijs: “Ik heb alles uit de kast getrokken om de wasstraat te realiseren. Ik verkocht mijn woningen en stak mijn spaargeld er in, toen had de bank vertrouwen in de plannen. Om het financieringsplaatje rond te krijgen heb ik aangeklopt bij het Groninger Groeifonds. Op deze manier heb ik het allemaal zelf kunnen regelen en heb ik niet hoeven aankloppen bij investeerders of bevriende ondernemers.”

Aanwinst voor de regio

Dennis voegt met de A7 Carwash echt iets toe aan de regio, zowel als voorziening als qua werkgelegenheid. Dit is voor het Groninger Groeifonds ook een belangrijke reden om te investeren in Dennis zijn onderneming. Dennis: “Mijn wasstraat is voor iedereen, van een Fiat 500 tot een Ferrari. Er is geen onderscheid, die auto moet gewoon schoon. Ik vind het mooi dat ik dit kan toevoegen in het midden van het aardbevingsgebied. Inmiddels heb ik zes personen in vaste dienst. De meesten wonen in een straal van 5 km rondom de wasstraat.”

Doordachte plannen

Het is bewonderingswaardig hoe Dennis Pruis de wasstraat heeft opgezet en een goedlopend bedrijf opgebouwd. Naast de vele particulieren die hem weten te vinden, zijn ook PostNL, Enexis en Waterbedrijf Groningen vaste klanten. Dennis over het succes: “Ik weet wat ik wil en heb de juiste mensen om mij heen verzameld. Zo kwam ik via het Ondernemershuis bij het Groninger Groeifonds terecht. Je hebt die connecties nodig om je plannen te realiseren.”

“Daarnaast ben ik goed doordacht aan de slag gegaan. Het loopt nu goed maar ik bouw nog verder aan de wasstraat. Zo zijn er laatst 220 zonnepanelen geplaatst en werk ik aan naamsbekendheid.”

Ook zoals Dennis Pruis je begroting voor je groeiplannen rond krijgen? Bekijk de mogelijkheden van het Groninger Groeifonds.