Blog – Nieuwe generatie ondernemers aan zet: de uitdaging van bedrijfsopvolging in Groningen 

mei 29, 2024 | Groninger Groeifonds

Steeds minder Groningse ondernemers weten een opvolger te vinden om het voortbestaan van hun bedrijf zeker te stellen. Hierdoor lopen langlopende familiebedrijven en gevestigde ondernemingen niet alleen het risico om vroegtijdig te moeten stoppen, ook het ondernemersklimaat in Groningen lijdt onder de afname van bedrijfsoverdrachten.

Van start tot overdracht

Hoewel niet alle bedrijven hun vijf-, 10- of zelfs 25-jarig jubileum mogen vieren, zijn er in de provincie genoeg succesvolle bedrijven die al decennialang meegaan. Soms opgestart en daarna doorverkocht of geleid door aangenomen management, maar veelal familiebedrijven: landelijk is ruim 60% van de organisaties in familiehanden. Dan komt vroeg of laat de vraag hoe het bedrijf voort zal bestaan nadat de eerste generatie met pensioen gaat.

Opvolger gezocht

De overdracht van een bedrijf begint altijd bij de basis: het vinden van een geschikte opvolger. In een minderheid van de gevallen staat de tweede generatie te popelen om opvolging te geven aan de zaak. Dat is dus lang niet overal zo en dat maakt de zoektocht naar opvolging complexer. En als die opvolger dan gevonden wordt, is er de afhankelijkheid van de financiële analyse van het bedrijf. Zowel de verkopende partij als de kopende partij moeten alles op orde hebben en er moeten genoeg financiële middelen zijn.

Financiële en juridische drempels 

De potentiële opvolger zal eerst deze financiële hindernis moeten nemen: is er financiering – eigen of geleend- om de koop te kunnen rondmaken? Maar ook de juridische kant levert drempels op. Hoe zit het met het zeggenschap van de huidige eigenaar, in hoeverre wordt de koers die hij heeft ingezet gewaarborgd en moeten zaken als naam of stijl behouden blijven? Tot slot zullen beide partijen het vertrouwen moeten hebben in het voortzetten van het succes van het bedrijf.  

Voortbestaan voor Groningen 

Ondanks de uitdagingen voor het vinden van een passende opvolger is de Groningse economie gebaat bij het voortbestaan van succesvolle mkb-bedrijven. De in decennia opgebouwde bedrijfsculturen, de dienst of het product dat het bedrijf levert, de werkgelegenheid en de bijdrage aan stabiliteit en groei in de regio zijn belangrijke pijlers voor de provincie Groningen. 

Om deze reden ondersteunt en investeert het Groninger Groeifonds graag bij bedrijfsopvolging. Dankzij een team van financiële en bedrijfskundige experts kan het fonds niet alleen adviseren en verbinden met andere interessante partijen, maar ook financieren waar mogelijk. Kortom: het Groninger Groeifonds helpt om plannen rondom opvolging en bedrijfsoverdracht rond te maken. 

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van het Groninger Groeifonds? Neem contact op met Emma of Gijs.