Bedrijven die historie kennen, bieden de provincie Groningen continuïteit op economisch gebied. Niet alleen vormen langlopende bedrijven een stabiele factor voor de economische groei, ook de werkgelegenheid blijft op peil. Genoeg redenen om bedrijven die het einde van de eerste generatie eigenaarschap in zicht hebben, op te laten volgen door een nieuwe generatie. Dit kan een familielid zijn, maar ook een aanstormend ondernemer. De grootste drempel? De financiën. Als lokaal fonds maakt het Groninger Groeifonds zich hard voor het verlagen van die drempel.
Financiering bedrijfsoverdracht
Financiering bij bedrijfsoverdracht is complexer dan bij het starten van een nieuw bedrijf. Dat kan afschrikken. De waardebepaling van een organisatie, bestaande schuld(verplichting)en en marktomstandigheden kunnen een struikelblok vormen. Wanneer er dan een prijs ligt voor overname is de vervolgvraag: hoe wordt dit gefinancierd?
Wanneer een koper eigen vermogen beschikbaar heeft is dat een mooie start. De overige financiering zal op een andere manier gedekt moeten worden. Van crowdfunding tot banklening: er zijn veel mogelijkheden. Vaak ziet men een vorm van co-financiering: er is niet één bron van geld, maar er zijn meerdere partijen die investeren in de bedrijfsoverdracht.
Het Groninger Groeifonds
Banken zijn voorzichtig met geld uitlenen, willen een sterke businesscase zien en zullen strenge voorwaarden stellen. Allemaal zaken waar het Groninger Groeifonds achter staat. Het verschil? Investeringsmanager Gijs Vermeer legt uit: “Waar de bank sterk let op de kasstroom en zekerheden, hebben wij als Groninger Groeifonds een ander toetsingskader: wij letten sterk op potentie en de uiteindelijke impact die een onderneming of investering kan maken. Daarnaast zijn we een zogenaamd hoog-risico fonds: waar anderen risico’s zien, zien wij kansen. Durven andere financiers geen of niet genoeg geld te lenen? Omdat wij het grootste risico nemen en daarmee vertrouwen geven, durven andere geldschieters ook in te stappen. Zo helpen we je plannen waar te maken.”
Investeringsmanager Emma Schakel vult hem aan: “We zijn ook een toegankelijk fonds en vinden persoonlijk contact erg belangrijk.” Emma ziet voor het Groninger Groeifonds een andere rol dan alleen de traditionele financiers rol. “We doen niet alleen de financiële investering, maar bieden ook kennis. We hebben een actieve beheerrol, daarom hebben we regelmatig contact om bijvoorbeeld te klankborden over strategie, marketing en positionering.”
Is jouw pensioen in zicht of ben je klaar voor een nieuwe fase en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor bedrijfsoverdracht? Of ben jij, als startende of gevorderde ondernemer van plan een bedrijf over te nemen? Het Groninger Groeifonds denkt graag met je mee. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij jouw bedrijfsoverdracht of overname.
Benieuwd naar een bedrijfsovername waar het Groninger Groeifonds als co-financier heeft opgetreden? Hier lees je meer over Juwelier Wieringa uit Delfzijl.